Főoldal Baba a házbanHordozás “Nem fullad meg?” – Beszólások, ha babát hordozol

“Nem fullad meg?” – Beszólások, ha babát hordozol

by dalma

Te is tapasztaltad már, milyen sok az előítélet a babahordozással kapcsolatban? Tipikus beszólásokat és tévhiteket gyűjtöttünk össze.

“Kap levegőt?” “El fogod kényeztetni!” “Így sosem fog megtanulni járni az a gyerek!” – ha valaha hordoztad a gyermekedet, szinte biztos, hogy kaptál ilyen és ehhez hasonló mondatokat az utca emberétől, vagy akár az ismerőseidtől, családtagjaidtól. 

Megnéztük fórumunkon, és más csatornákon is megkérdeztük az édesanyákat, milyen beszólásokat szoktak kapni hordozás közben. Vannak vissza-visszatérő elemek, ezek alapján összegyűjtöttük a legtipikusabb előítéleteket – cáfolattal együtt.

El fogod kényeztetni!

“Későn fog leválni, túlságosan anyás lesz”, “Anyám asszony katonája lesz belőle!”, “Elkapatod, 3 éves korában sem fogsz tudni tőle csinálni semmit”, “Magadhoz szoktatod” – tett a szívedre a kezedet: hányszor mondták ezt neked és hányszor kellett uralkodni magadon, hogy ne szólj vissza?

A csecsemők, de még a totyogók számára is az adja a legnagyobb biztonságot, ha a szülők közelében lehet. A babáknak alapvető szükségletük, hogy a szüleik a közvetlen közelükben legyenek, ennek ellenére a mai napig szinte egyfajta szitokszó az elkényeztetés, ami sokak szerint már azzal megvalósul, ha az édesanya ölbe vétellel reagál a kisbabája sírására. Pedig a kisgyermek egyik legalapvetőbb szükséglete a számára biztonságot jelentő személy közelsége. Evolúciós szempontból az, hogy egy kisbaba egyedül van, az számára annyit jelent, hogy elhagyták őt, vagyis életveszélyben van. Fontos szempont továbbá, hogy a babák számára még a stabil, rendszeres légzés, vagy a testhőmérséklet szabályozása sem megy egyedül olyan könnyen, mint a felnőtteknek. A szülői testközelség azonban ebben is segít nekik, vagyis a kisbabáknak szó szerint szükségük van a testünkre, az érintésünkre, a közelségünkre, aminek egy remek segédeszköze lehet a hordozás.

A fentiekből jól látni, hogy biológiai magyarázata van annak, miért is annyira fontos a csecsemők számára a fizikai közelség – ez számukra konkrétan a túléléssel egyenlő, és nem ettől lesznek elkényeztetve.

Tud így lélegezni?

“Jaj, nem fog megfulladni?”, “Kap így levegőt?”, “Biztos, hogy lélegzik? Tényleg?” – ezektől az aggódó mondatoktól is a falra tud mászni a hordozós szülő. Sokan tapasztalták, hogy még ha próbálnánk is hordozás közben a babák apró fejecskéjét kicsit oldalra fordítani, ők rögtön visszafúrják az arcukat a ruhánkba, mellkasunkba. De a Kölni Egyetem Gyermekklinikáján kutatást is készítettek arról, hogy az egészséges kisbabák oxigénellátottsága mutat-e eltérést a nem hordozott babák oxigénellátottságáról. A válasz nem, sőt: a szülői közelség mind a babák légzésére, mind a vérkeringésükre pozitív hatással van.

Mikor tanul meg járni!

“Rossz a gerincének”, “Rossz a csípőjének”, “Így sokkal később tanul meg járni” – a mozgásfejlődésnek vajon tényleg keresztbe tud tenni a hordozás?

Nem árt tudni, hogy a megfelelő hordozóeszköz kiválasztása és annak használata kulcsfontosságú, hiszen ha például hiányzik a térdhajlattól térdhajlatig tartó támasztás, vagy egy kenguruban kifelé fordítva hordjuk a babákat, azzal sajnos többet ártunk, mint használunk. Ha viszont sikerül kiválasztani a hordozáshoz alkalmas eszközt és azt sikerül is jól alkalmazni (ebben egy hordozási tanácsadó sokat tud segíteni), nincs miért aggódnod. Több, főleg német kutatás is igazolta, hogy a hordozott gyermekek esetében sem a gerincben, sem a csípőben nem fordult elő nagyobb számban bármiféle rendellenesség, mint azoknál, akiket nem hordoztak. A 2013. Július elsején megjelent Orvosi Hetilapban, a Szeverényi Csenge és Varga Marcell által jegyzett A babahordozás ortopédiai és traumatológiai vonatkozásai című cikkének egyik fontos megállapítása is az, hogy a megfelelő hordozóeszköz kiválasztásával a hordozás ortopédiailag kifejezetten előnyös.

Tapasztalataink alapján azonban ritkán éri meg belemenni a részletekbe, aki bántó megjegyzéseket tesz, nem feltétlenül nyitott az észérvekre. A legrövidebben a “nekünk így jó” fordulattal lehet lezárni a meddő vitát.

Neked is beszóltak már a hordozás miatt? Van rá egy frappáns válaszod? Oszd meg tapasztalataidat fórumunkon, ha pedig még többet szeretnél tudni a hordozásról, ajánljuk figyelmedbe a Babák testközelben című könyvet!

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.