Főoldal Baba a házbanHordozás Mei Tai: ázsiai típusú babahordozó

Mei Tai: ázsiai típusú babahordozó

by mamadmin

A Mei Tai (kiejtése: méjtáj) egy ázsiai eredetű babahordozó eszköz. Elnevezése kínai eredetű, magyar változatát kötős kengurunak is nevezik, de ez remélem lassan kikopik a köztudatból, lévén rossz képzettársítást eredményez. A kengurunak nevezett babahordozók nem megfelelőek sem a hordozó személy, sem a hordozott baba szempontjából a babahordozáshoz. Mei tai rövidítése: MT vagy összefoglalóan ABC (Asian baby carrier).

Használata némiképp magától értetődőbb, mint a hordozókendőé, hiszen megkötési módjai korlátozottabbak. Nem a hordozókendő helyettesítése a cél, hanem a megfelelő babahordozó eszközök tárának bővítése. Kiválóan megférnek egy átlagos babahordozó családban a hordozókendők, Mei Tai-ok és csatos hordozók is egymás mellett. Használatukat az adott szituációhoz igazítjuk.

Eredet:
Ázsia, Kína. A Mei Tai kantoni eredetű szó, jelentése: háton megkötött babahordozó (‘meh d-tai’ = a sling to backcarry a baby in) Az eredeti Mei Tai-ok minden párnázást nélkülöztek, ma már nem találnánk őket kényelmesnek, az egész hordozó anyaga vékony volt, a body kis méretű. Akik használták, vélhetőleg keveset törődtek a komforttal, és amúgy is vastag ruha fölött viselték. A múlt században vált ismét népszerűvé Ausztráliában az 1960-as években, világszerte pedig az utóbbi 5-10 évben terjedt el.

Felépítés, méretek
Jellemzően négyszög alakú body (ez maga a Mei Tai “teste”), 2 derékpánt és 2 vállpánt.
Részletesen:

 • Body: 2-3 réteg ugyanabból az anyagból, mint a pántok, ill. 2 réteg pántanyag között 1 réteg puha anyag, a külső felén pedig dekoranyag. A dekoranyag szinte bármilyen lehet, csak ne legyen csúszós. A body alakja alapvetően négyszögletes, de számtalan variációban jelenhet meg, oldalt ívelt, paneles, felül ívelt, kapucnis, stb. A body alsó része, ami a derekunknál van, kb. 35-40 cm széles (bébi Tai-nál 30 cm körüli). A body magassága 40-50 cm, attól is függ, hogy ívben vagy egyenesen végződik felül.
 • Pántok: a body-hoz kapcsolódnak kb. 120 fokos szögben, 2 derékpánt és 2 vállpánt van. A derékpántok hossza kb. 70-85 cm (1 pánt hossza a body szélétől mérve), a vállpántoké 180-210 cm. A vállpántok azon része, ami a vállunkra esik, egy kb. 50 cm-es szakaszon párnázott. A pántok szélessége általában 9-10 cm.
 • Extrák: kapucni (többféle megoldás, forma), lábpárnázás a body oldalán.

Anyag
A Mei Tai anyaga (a dekoranyagon kívül) ideális esetben kb. 300 gr/nm területi sűrűség feletti (kivétel: hordozókendőből készült MT), beavatott 100% pamut, legjobb esetben ökopamut. Szövés tekintetében több lehetséges anyag használható:

 • Canvas (vászon)
 • Twill (keresztsávoly szövésű)
 • Hordozókendőből készült
 • A body panelje lehet solarveil (UV-szűrős anyag)
 • Kordbársony

A varráshoz 100% poliészter összetételű, 80-as vastagság feletti, ipari varrócérna szükséges. A párnázásokhoz 100% poliészter összetételű anyagot szoktak használni.

Típusok különböző szempontok alapján
Kialakítás:

 • Kapucnis
 • Ívelt tetejű
 • Kapucnis+ívelt tetjű
 • Paneles ( a body szélén más az anyag, mint középen)
 • Formázott body-jú
 • A body alakja négyszögletes, felül ívelt, oldalt ívelt, szélesebb-keskenyebb

Komfort alapján:

 • Bélelt derekú
 • Béleletlen derekú
 • Lábpárnázásos
 • Lábpárnázás nélküli
 • Széles, párnázatlan vállpántos (jellemzően hordozókendőből készült)
 • 9-10 cm széles, párnázott vállpántos

Méret (body nagysága) szerint:

 • Bébiméret (3,5 kg-10 kg vagy újszülött kortól kb. 1 éves korig)
 • Normál méret (3-4 hónapos kortól 2,5 éves korig, a súly nem releváns)
 • Totyogó méret (2 éves kor fölött, ill. kifejezetten nagy termetű gyerekek számára, 20 kg-s súlyig)

Változatok, hibridek, rokon-hordozóeszközök

 • Derékrészen csatos, vállpántos (Mei Tai és SSC keveréke. SSC=Soft structured carrier, vagyis csatos babahordozó).
 • Hordozókendő anyagból készített Mei Tai: ideális lehet pici babák hordozásához, 7-8 kilós súlyig. Ha az egész Mei Tai hordozókendőből készül, széles pántokkal, akkor szerintem ez a felső súlyhatár. Ennek is sok variációja van, a lényeg, hogy ha a Mei Tai szabását közelítjük meg egy 1-2 rétegű body-val rendelkező, ilyen anyagú Mei Tai-jal, aminek a vállpántjai sem párnázottak, pont a kendőnek a súlyeloszlatási képességét veszítjük el, amit a hordozókendő a többszörösen átlapolt, szélesen kiterített, vagy a 70 cm-es szélességet ráncolva kötés általi súlyeloszlatással nyújt.Megjegyzem, létezik nagyobb gyerekkel is kényelmes kendős Mei Tai, de annak is muszáj “robosztusnak” lenni.
 • Onbuhimo: a MT body-jának az alján, a két oldalt derékpánt helyett fém karikák vannak. Ideális kismamáknak, ill. olyanoknak, akik előnyben részesítik a csak vállra, hátra terhelést.
 • Podaegi: Csak vállpántjai vannak, és hosszú a body-ja. Hasonlóan kötjük, mintha Mei Tai lenne, de nem kötünk semmit a derékra.

Miről ismerem fel a jó Mei Tai-t?
Első pillantásra a jó Mei Tai robosztus felépítésű, strapabíró, nem vékony, összeeső anyagú, a pántok nem rugalmas anyagúak, a pántok nem túl éles szögben kapcsolódnak a body-hoz. Az egész hordozónak van egy bizonyos súlya, kb. 800-1000 g között. A pántok nem “tűnnek el” a markunkban. A súlyt viselő részek anyaga sem csúszós, sem túlságosan tapadós. A vállpántok nem túl rövidek, legalább 1,8-2 m hosszúak. A body nem szimpla, vagy 2 vékony dupla anyagból áll (kivétel a hordozókendőből készült Mei Tai). Felvéve a body legalább a hóna aljáig borítja be a babát. A babát a vállpántok és a body rendesen felkötve nem szorítja össze felül, és nem is enged neki nagy mozgásteret (nem inog a baba feje, felsőteste). A body rásimul a babára, és a baba nem “esik össze” a kötésben. A vállpántok láthatólag megerősített varrással kapcsolódnak a body-hoz. Felvételkor megfelelő terpeszt biztosít a babának, akármekkora is a gyerek, a lábai nem lógnak, még akkor is, ha már nem teljesen térdhajlattól térdhajlatig támasztja meg a body alsó része. A varrás egyenletes.


Rövid használat után a jó Mei Tai ott marad, ahova kötöttük, nem nyúlik meg, nem lazul ki. Megfelelő kötésnél a vállpántok nem csúsznak le a baba popsiján, nem “batyusodik be” a kötés, hacsak nem kifejezetten batyusra kötöttük. A pántok anyaga nem vágja a hasunkat, vállunkat. A vállpántok nem csúsznak le a vállról (lehetséges ezt orvosolni, lexi-twist kötéssel).
Huzamosabb használat (pár nap múltán, mosás után): a pántok nem terhelnek egyenetlenül, a vállpántok nem gyűrődnek, esnek össze kisimíthatatlanul. A cérna nem pattogzik a varrásoknál. Mosáskor nem ereszti a színét az anyag jelentősen, ha rendesen be van avatva. A puhítások, bélések nem mozdulnak el a helyéről (pl. Vállpántok párnázása, body bélése), a vállpánt nem csavarodik el. A jó Mei Tai használtan is megőrzi értékét.

Kerüljük el az aukciós oldalakon olcsón hirdetett, néhány darabos példányszámban, maradék anyagokból készített, használati utasítást nélkülöző termékeket. Ennél az árunál fokozottan érvényes az az alapelv, hogy megbízható, referenciával rendelkező, legális vállalkozást régebb óta működtető szakember által készített MT-t vegyünk, vagy tanácsadással egybekötött beszerzési forrásból szerezzük azt be. Ha használt darabot vásárolunk, akkor is utána lehet keresni a terméknek az interneten.

Elöl hordozás

Alapkötés
A Mei Tai -t kössük fel a derekunkra, a Mei Tai bodyja előttünk lóg, a derékpánt csomója a derékon hátul van. A babát öleljük magunkhoz, a body-t hajtsuk rá, a vállpántokat keresztezzük a lapockánkon és hozzuk előre egyszerre a baba lábai felett, vezessük el a popsiján kisimítva keresztezve, és a lábai alatt vezessük újra hátra és csomózzuk meg.

Változatok
– Kötény stílusú (apron-style) vs. állított derekú felkötés (bélelt derekú Mei Tai-nál)
– Baba hátán kiterített, szélesen elvezetett vállpántos kötés (pici babáknál , 3-4 hónapos korig lehet)

– Lexi-twisttel kötött vállpántos kötés: a két pánt egymáson átvetése és megcsavarása (ha nem akarjuk kiteríteni)
– Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés és baba hátán csomó vagy masni kötése. Ezek nem biztonságos ill. nem kényelmes, fix kötési módok.

Háton hordozás

Alapkötés
A Mei Tai-t kössük fel a derekunkra, a Mei Tai bodyja a hátunk mögött lóg deréktól lefelé, elöl van a derékpánt csomója. A babát vigyük hátra, és addig tartsuk, amíg fel nem hajtjuk rá a lábai között a body-t. Fogjunk át a baba hátára a body-n keresztül, msáik kézzel dobjuk előre a pántokat. Ha mindkét pántot elkpatuk elöl, elengedhetjük a babát. A vállpántokat fogjuk meg két kézzel közel a vállhoz és ugráltassuk bele a babát, hogy megfelelő magasságba kerüljön. Vezessük hátra egyesével a vállpántokat (addig a másik pántot a térdeink között szorítsuk) a baba lábai felett, a popsiján keresztezzük kisimítva, majd hozzuk előre a lábai alatt. Elöl csomóval fejezzük be.

Változatok – A baba hátra kerülése a Mei Tai segítsége nélkül: hónalatti hátragörgetés vagy keresztezett fogással vál fölötti hátralendítés.
– A baba hátra kerülése a Mei Tai segítségével: – Kanapéról felhúzott “biztonsági” kötés: a Mei Tai-t a babával együtt egy kanapéról húzzuk fel a hátunkra. Először itt is a derékpántot kell megcsomózni. – Elölről hátra forgatás a Mei Tai vállpántjainak baba körül összefogásával: elölről kezdjük és a Mei Tai vállpántjait használjuk segítségként a hátrajuttatáshoz.
– “Laza kendős” hátravétel: a Mei Tai-ra ráfektetett babát a Mei Tai felső részének segítségével, hóna alatti keresztfogással juttatjuk hátra. Ekkor is először a derékpántokat kötjük meg, miközben feszesen tartjuk a vállpántokat a térdeink között
– Mellkason keresztezett kötés: a vállpántokat nem hátizsákszerűen, hanem a mellkason keresztezés után vezetjük hátra.
– Lexi-twisttel kötött pántok használata – Vállpántok elvezetése elöl: Tibeti befejezés (nem a derekunkon fejezzük be, hanem a vállpántokat tovább hozzuk fel, és átvezetve a hónunk alatt hátrainduló válpántrészeknél felül, a mellkas felett megcsomózva fejezzük be a kötést. – Magas háti kötés: Ennél a derékpántot a mellkas felett csomózzuk meg, a vállpántokat meg a végén a has alatt.
– Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés (ld. Elöl hordozás).

Csípőn hordozás
A Mei Tai-t kössük fel a derekunkra úgy, hogy oldalra lógjon le a body. Ültessük a babát a csípőnkre és karoljuk át. Az elöl lévő vállpántot vigyük a másik oldalra, vessük át a vállunkon hátra. Még mindig tartsuk a kezünkkel a babát, és a hásó vállpántot vezessük el a derekunkon hátul. Hozzuk előre mindkét vállpántot és ugyanúgy kiterítve, a baba popsiján keresztezve, majd a lábai alatt elvezetve cosmózzuk meg a másik oldalon, mint amelyiken a baba van. Ezt a kötést viszonylag ritkán használjuk, nem kifejezetten ideális Mei Tai-jal.

Tipikus hibák Mei Tai kötésnél, viselésnél
Felvételkor ne csak simítsuk a pántokat, hanem a felkötés alatt végig tartsuk meg azt a feszességet, amit beállítottunk. Elöl hordozásnál a baba feje puszimagasságban legyen, ha feljebb van, megérett a helyzet a háti hordozásra, ha lejjebb van, akkor lóg rajtunk a baba, vagyis laza a kötés (kivétel: hosszú felsőtestű, ill. nagy termetű hordozó személy: náluk elképzelhető, hogy nem lehet egy viszonylag kis babát megfelelő magasságba helyezni). Háton hordozásnál ne lógjon lejjebb a baba popsija, mint a sajátunk… Ideális, ha egy 1-2 év körüli babát olyan magasságba kötünk, hogy ki tudjon látni felül. Ennél kisebb babák oldalra tudnak csak tekintgetni, de ez nem baj. A baba ne ferdüljön el a kötésben, neki sem kényelmes, nekünk is egyenetlen terhelést ad. A baba feje mindig legalább félig látszódjon ki a Mei Tai-ból! Pici, felsőtestét még nem megfelelően tartó babának ne vigyük el a hóna alatt a body felső részét. Elöl hordozásnál ne a baba hátán kössük meg a vállpántokat, hanem vezessük hátra egy keresztezés után. Úgy kössünk, hogy mindketten kényelmesen tudjunk lélegezni…

Különböző korú babák hordozása Mei Tai-ban
Bébi Tai
Kb. Újszülött kortól 1 éves korig. Ugyanolyan szabás és párnázás, de alacsonyabb és keskenyebb body. A karjait kis korban (kb 6-8 hónapos korig) nem fogja kitenni a body tetjén, így a megfelelő Mei Tai kapucni nélkül is megtarjta alváskor a fejét.
Mei Tai
Kb. 4 hónapos kortól a hordozási időszak végéig (20 kg-s súlyig). Ha a baba épp hogy csak belenőtt a Mei Tai-ba (a terpeszéhez igazítható a Mei Tai szélessége), gyakran túl magas neki a body. Ekkor úgy kötjük, hogy amikor feltennénk a derekunkra állítva a derékpántot, ugyanabba az irányba még egyet hajtunk, így rövidítve a body-t. Nagy gyerekek eleve kiteszik a body felső része felett a karjukat, a kötés ebben nem akadályozza őket. Igazítsuk úgy a body hosszúságát, hogy ne vágja a hóna alatt a tetje, ha kiteszi a karjait. Alváskor használhatjuk a kapucnit (alvócsuklyát), de sok baba a hordozó személyre ráborulva alszik, és az ív, ha bent vannak a karok, amúgy is tartja a fejét. Vagyis a kapucni hasznos, de nem nélkülözhetetlen kiegészítő.

A Mei Tai tárolása, tisztítása
Ha a Mei Tai használaton kívül van, de nem akarjuk levenni, a derékpántot magunkon tartva, görgessük fel a body-t, és a vállpántokat is vezessük el a derekunk körül, majd kössük meg.
Ha a Mei Tai-t eltesszük pl. a tároló zsákjába, érdemes négyfelé hajtani, és körécsavarni kisimítva a derékpántokat (ezek rövidebbek), majd a vállpántokat. Ha a Mei Tai piszkos lesz, érdemes helyi tisztítást végezni, mert vannak tipikus koszolódási helyek: a vállpántok vége és a body felső része, ahol rágcsálhatja a baba. Langyos, szappanos vízzel mossuk át, és öblítsük ezeken a részeken. Ne mossuk túl gyakran, felesleges. Ha szükséges, mosáshoz tegyük párnahuzatba, hogy ne csavarodjanak meg a pántok, és mossuk ki mosógépben 30 fokon folyékony mosószerrel, öblítőt mellőzve. Alacsony fordulatszámon centrifugáljuk, kiterítve-lógatva szárítsuk. A kizárólag pamut anyagú részeken vasalhatjuk is.

Biztonsági felhívás
A Mei Tai nem sporteszköz, futáshoz nem ajánlható, kerékpározni Mei Tai-jal csak saját felelősségre lehet, mi nem ajánljuk. A Mei Tai-t tapasztalatlan hordozó személy eleinte kizárólag felügyelet mellett próbálja használni, ez fokozottan érvényes a háti hordozásra. A Mei Tai-t kizárólag függőleges testhelyzetben lehet viselni, ez vonatkozik a hordozott babára és a hordozó személyre egyaránt.

Hordozzatok egészséggel!

Kapcsolódó cikkek