Főoldal Baba a házbanHordozás Lehet várandósan babát hordozni?

Lehet várandósan babát hordozni?

by dalma

Ahol kicsi a korkülönbség a testvérek között (körülbelül 3 évnél kevesebb), felmerülhet az édesanyában a kérdés: várandósan lehet hordozni a nagyobbik gyermeket? Nem lesz baja a magzatnak? Segítünk eloszlatni a tévhiteket!

Arról már írtunk korábban, hogy mennyi előnnyel jár a babahordozás. Ám amikor még kicsi a baba, és közben jön a jó hír a kistesó érkezéséről, sokan elbizonytalanodnak: egyik napról a másikra abba kell hagyni a hordozást? Vagy elég fokozatosan leépíteni? Vagy a terhesség végéig lehet hordozni a nagyobb gyermeket? Ő ugyanis valószínűleg ugyanúgy igényli majd a testközelséget, mint eddig, ha nem jobban. Hiszen sok kisgyermek csak még “anyásabb”, bújósabb lesz, ha az édesanyjából kismama lesz, még ha ez náluk nem is tudatos. Egy egy-két éves kisgyerekkel pedig nehezen lehet megbeszélni, hogy mától nem fogod cipelni, mert már nehéz, vagy mert mások azt mondják, terhesen tilos emelgetni.

Ha Téged is érint a téma (vagy várhatóan érinteni fog), van egy jó hírünk: önmagában a várandósság még nem ok arra, hogy elköszönj a hordozástól! “Problémamentes terhességnél, ha nincs orvosi ellenjavallat akár az utolsó napokig is lehet folytatni a hordozást – ha bírod” – mondja Kiss Anikó hordozási tanácsadó. És ez egy lényeges szempont: csakis akkor hordozz, ha és ameddig jólesik! Ilyenkor különösen fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire! A tapasztalatok vegyesek: van, aki az első trimeszterben a rosszullétei miatt képtelen a hordozásra, míg a terhesség további szakaszaiban már nem okoz neki gondot. Más édesanya pedig épp az ellenkezőjét tapasztalja, vagyis az első időszakban könnyebben megy a hordozás, ám a pocak kerekedésével egyre kevésbé esik neki jól és abbahagyja. Legyél tisztában azzal, bármelyik is igaz rád, teljesen rendben van! Semmivel sem leszel jobb vagy rosszabb anya, hogy végig hordozol-e a terhességed során, ha semennyit sem hordozol, vagy ha csak bizonyos szakaszokban teszed meg.

Szabályok a várandós hordozás során

A saját magad és a születendő baba érdekében azonban néhány szempontot érdemes figyelembe venned, ha kismamaként hordozásra adnád a fejed.

Az egyik legfontosabb szabály az, hogy az előlhordozástól búcsúzz el! Inkább a csípődön, de ideális esetben a hátadon hordozd a (leendő) nagytesót! Az egyre növekvő pocakod miatt egyébként is adná magát, de nem árt, ha tudatosan ezentúl csak a hátadra teszed a gyermekedet.

Fotó: Magánarchívum

Jön a következő fontos kérdés: miben hordozzak? A szövött kendő szuper választás, egy jó kötéssel ugyanis nagyon kényelmesen magadra tudod tenni a nagyobbik gyermeket úgy, hogy a kendő szárát ne a pocakodon át vezesd. A formázott hordozó is tökéletes lehet (legyen szó például csatosról vagy mei tairól), azonban itt is figyelned kell arra, hogy elől a pánt vagy a pocakod fölött, vagy alatta menjen végig. Ezeken belül is ideális az onbu, amit eleve a rövidtávú hordozáshoz szoktak ajánlani, hiszen egy olyan, derékpánt nélküli hordozóról beszélünk, ami a vállakat terheli meg – a hátunk, derekunk helyett.

Nem elhanyagolandó szempont, hogy a babahordozás szabályait kismamaként is alkalmazzuk, tehát a gyermek lábait térdhajlattól térdhajlatig támasszuk meg, a gerince pontról pontra legyen megtámasztva, valamint legyen elég helye az akadálytalan levegővételnek, de kellően szorosan is legyen rajtad a kicsi.

Mikor ne hordozz?

Ahogyan fentebb is írtuk: ha nem esik jól, vagy ha veszélyeztetett terhességed van. Igen, ennyire egyszerű. Persze a mindennapok során előfordulhatnak nehézségek, de ne keseredj el, sok-sok türelemmel és szeretettel túl fogsz lendülni a legnehezebb időszakokon is! Ha a párod nyitott rá, akkor átveheti ő is ezt a szerepet tőled, hordozzon minél többet! Egyébként is jót tesz a kapcsolatuknak, másrészt pedig, ha a pici megszületik, valószínűleg az első időszakban ő úgyis elég sok idődet lefoglalja majd, és apa jobban kiveszi majd a részét a nagyobbik gyerek körüli teendőkből.

Megváltás a kismamáknak: a pocakkötés

Fotó: Magánarchívum

Ismered az érzést, milyen az, amikor kismamaként majd’ leszakad a derekad? Ha nem, akkor nagyon szerencsés vagy, de ha az átlaghoz tartozol, akkor legkésőbb az utolsó trimeszterben te is átélted ezt. “A pocakkötés azzal segít a tested tehermentesítésében, hogy megtámasztja a hasadat, valamint a gerincedet, illetve az egészséges, helyes testtartás kialakítását is megerősíti” – erősíti meg Kiss Anikó. A hordozási tanácsadó szerint ehhez a legideálisabb a szövött vagy a karikás kendő. “Pocakkötésre nem ajánlom a rugalmas kendőt. A szövött kendő jobban támaszt, a rugalmasnál pedig félő, hogy elnyúlik az anyag, mire megérkezik a baba” – fogalmaz Kiss Anikó. További előnyei még, hogy ezzel előre be is tudod gyakorolni a kötéseket, és mire az újszülötteted hordozod, már sokkal magabiztosabb leszel! Ráadásul az új kendődet is betöröd, így pihe-puha lesz, mire a legkisebb jövevényt is beleteszed.

Ha pedig már annyira a terhesség végén jársz, hogy semmi sem jó, se a pocakkötés, se a hordozás, Kiss Anikó azt ajánlja, bújjatok össze a nagyobb gyerekkel az ágyban, fotelben – mindkettőtök lelki szeretettankját így tudjátok a legjobban feltölteni!

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkeink:

KIFELE NE! MIÉRT NE HORDOZD A BABÁD KIFELÉ FORDÍTVA?

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A BABAHORDOZÁSBAN

A BABAHORDOZÁS MEGERŐSÍTŐ ÉLMÉNYEI

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.