Főoldal Baba a házbanHordozás Hordozókendő méret választás

Hordozókendő méret választás

A méret a lényeg?

by mamadmin
hordozókendő méret

A babahordozás előnyei ma már nem is kérdésesek. Harminc éve tudjuk, hogy a testkontaktus, az anya-gyermeke testközelsége a baba olyan fontos szükséglete, mint a levegővétel. A ringatás, ölelés, bőr-érintés által a babát érő hatások fejlesztik az idegrendszert, az agysejtek kapcsolatainak száma megnő, az érzelmi életért felelős agyterületek fejlődése gyorsabb. A kapcsolat és kötődés idegrendszeri alapjait és az immunrendszer egészséges működését éppúgy elősegíti,mint a gyermek biztonságérzetének, stressztűrésének kifejlődését.

Mindez nagyon szép, Prof. Dr. Bagdy Emőke szavait idézve, de hogyan is néz ki a babahordozás a gyakorlatban? A legsokoldalúbb hordozóeszköz a hordozókendő. A hordozókendő mérete azonban nem mindegy, ebben szeretnénk itt segítséget nyújtani.

Ha átlagos testalkatú, átlagos magasságú (tehát nem extrém pici, nagy) a személy, aki hordozni fog (lehet apa, anya egyaránt), és NEM szeretnétek nagyon mélyen belemerülni a témába, egy 4,6 méteres kendőt érdemes választanotok.

A rugalmas kendők mérete általában 4,6-5 méter, így ott nem kell választani, alapból ezt a méretet kapjuk.

Ha újszülött babának szeretnél kendőt, első időkben valószínűleg elöl fogod hordozni, ehhez többnyire hosszabb kendő szükséges, mint a hátra vagy csípőre kötésekhez.

Ha több személy is hordozna a családban, de különböző testalkatúak, akkor mérlegelni kell, ki fog többet hordozni, és az Ő méreteinek megfelelően érdemes választani. Ez persze azzal jár, hogy a másik személy nem feltétlenül fog tudni minden kötést alkalmazni. Vagy a kisebb ember bevállalja, hogy hosszabb kendővel fog kötni.

A kendők mérete 2,6 – 5,4 méter hosszig terjednek. A 2,6 m csípőkötésre alkalmas méret, a többi, a 3,7 m, 4,2 m, 4,6 m és 5,4 m hosszak sok különböző kötéstechnikához elegendők. Nagyon sok kötésmód létezik, azonban a legtöbb család 1-3 technikát alkalmaz a mindennapokban. A legnépszerűbbeket a táblázat tartalmazza.

Hoppediz sling in COC quality (Bio) Sapporo, 88,99 €
A legjobb helyen….

Néhány támpont, ha újszülött kortól hordoznád a babád:

160-170 cm-es testmagasságig  kb. 410-460 cm-es kendő

170-190 cm-es testmagasságig kb. 450-490 cm-es kendő

190 felett kb. 500-540 cm-es kendő elegendő a kicsi babák legtöbb alap kötéséhez.

Mivel a kendőméret nem csak a magasságtól, hanem a szélességtől is függ, ezért ha az átlagostól nagy mértékben eltér a szélességünk, akkor +- egy mérettel kell számolni.

Sokat nyom a latban a gyermek mérete is, mivel az is számít, hogy a kendőtöltelék mekkora. Tehát minél nagyobb a baba, annál nagyobb kendőre lesz szükség egy többrétegű kötéshez.

MÉRETEK KÖTÉSTÍPUSOKHOZ

Minél hosszabb egy kendő, annál többféle kötést lehet vele megkötni.

Ha a hordozókendő túl rövid, akkor nem tudjuk biztonsággal megkötni. (dupla csomó szükséges) Semmi esetben sem szabad úgy beletenni a babát a hordozókendőbe, hogy nincs megfelelően rögzítve csomóval a vége!

Néhány példa a leggyakrabban használt kendőkötésekre, magyar-és angol elnevezésekkel. Az S, M, L méretmegadások a hordozó személy méretére vonatkoznak, alatta a kendő hosszát találjátok.

Hordozókendő kötés neveXSS-MM-LXL-XXL
Kenguru kötés elöl / kangaroo3,7 m3,7 m3,7-4,2 m4,2-4,6 m
Elöl keresztezett belül zsebes elöl / fwcc3,7-4,2 m4,2 m4,2-4,6 m4,6-5,4 m
Elöl keresztezett kötés / fcc3,7 m3,7-4,2 m4,2 m4,2-4,6 m
Hurkolt csípőkötés / Robin’s hip carry3,7 m4,2-4,6 m4,6 m4,6-5,4 m
Csípőkenguru / hip kangaroo3,7 m3,7 m3,7-4,2 m4,2-4,6 m
Batyu háton / rucksack carry3,7 m3,7 m3,7-4,2 m4,2-4,6 m
Dupló háti kötés/ double hammock3,7-4,2 m4,2 m4,2-4,6 m4,6-5,4 m

Szövött hordozókendő választék a mamamiboltban ITT

Ha érdekel a babahordozás anatómiája, pszichológiája, gyakorlati mélységei is, akkor szeretettel ajánljuk Dr. Evelin Kirkilionis nemrégiben magyarul megjelent csodás könyvét! 

Prof. Dr. Bagdy Emőke ajánlásával.

Babák testközelben

Kapcsolódó cikkek