Főoldal Baba a házbanHordozás Hordozókendő kötési módok: Batyu (háton hordozás)

Hordozókendő kötési módok: Batyu (háton hordozás)

by mamadmin

A batyu viszonylag egyszerű kötés, de rengeteg apró fogással tökéletesíthető és variálható. Sorra vesszük a batyukötés lépéseit, variációit és néhány trükköt.

(Az alábbi összefoglaló a Hét hordozási módja: Batyu topik tapasztalait összegzi. Köszönet a segítségért rekubekunak!)

Hogyan kössünk batyut?
A budaörsi hordozóklubban savitri mutatta be a batyu kötést Lana kendővel VIDEO

Még több videós útmutató:

Variációk
A batyut többféleképpen lehet befejezni:

Tippek és trükkök
A jó batyu titka, hogy jól odafigyelve kell megkötni, ügyelve a részletekre is. Nagyon fontos a kendőt sávonként szorosra húzni mindkét vállon, ahogy az ezen a képen látható (a bal vállon a már szorosra húzott kendőszár, a jobb vállon épp a szorosra húzás látható):

Sokan tartanak attól, hogy a kendő alsó széle kicsúszik a gyerek feneke alól, felcsúszik a hátán, és így a gyerek lepottyanhat. A tapasztalt batyuzók szerint ettől nem kell tartani.

  • A kendő felcsúszása ellen hasznos lehet, ha jó sok anyagot dugdosunk be a gyerek popsija alá, és így húzzuk meg a kendőt.
  • A kötés rögzítése után az is segíthet, ha a kendő alsó szegését behúzzuk a pántok alá. (Zsuzsmuzs)
  • Fontos az is a stabilitás érdekében (is), hogy a gyerek lába jól széthúzva, béka pozícióban legyen.

Ha a gyerek ki tud dőlni oldalra a batyuban, vagy ha azt érezzük, hogy a kendő nagyon húzza a vállunkat, az azt jelenti, hogy nem elég szoros a kötés. Ha a batyu jó alaposan van megkötve, akkor a hordozó és a gyerek egy, a kendő a bőrük (Savitri).

Ha a gyerek elalszik a batyuban, többféle megoldás kínálkozik a fej rögzítésére.

  • Ha hosszú a kendőnk, hátra lehet vezetni a fennmaradó szárak egyikét a váll felett, majd le a popóhoz és a láb alatt előre (Savitri).
  • Ha már jól megy a kötözés, át is lehet kötni úgy, hogy a kendő tartsa a gyerek fejét is.
  • Legegyszerűbb talán (ha van kéznél tükör, kirakat vagy autóablak) egy kis kendővel rögzíteni a fejet, szárait a vállpántokon átvezetve és elől megcsomózva.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.