Főoldal Baba a házbanHordozás Csípőn kötés szövött kendővel – képek

Csípőn kötés szövött kendővel – képek

by dalma

A hosszú szövött kendő a kedvenc hordozóm, mert bár néha percekig tudok bajlódni egy-egy kötéssel, összességében ez számomra a legpraktikusabb hurci. Újszülöttkortól a hordozós kor végéig az egyik legfontosabb kellékem.

Hazudnék, ha azt mondanám, csak a praktikum számít: ez közel sincs így. Mint a mosipelusoknál, itt is találtam szerelemmintát, viszont “függő” nem lettem. Nincs tucatnyi szövött kendőm, és nem cserélgetem őket pár havonta. Amit egyszer megvettem, azt hűségesen használom, immáron a második kislányomnál. Vele szinte születésétől kezdve jobban szeretem a szövött kendőt, mint a rugalmasat.

A fancy kötésekkel azonban bajban vagyok, sosem vettem részt a különböző kihívásokban, nincs a csuklóban hatmillió befejezési mód. Csak az alapokkal, a legszükségesebbekkel vagyok tisztában, ezeket használom, és ez jó is így. A csípőmön is sokáig csak karikás kendőben hordoztam, a szövöttet kizárólag előre és hátra használtam.

Aztán megérkezett a kisebbik lányom, aki valamiért már egészen kisbaba kora óta jobban szeret az oldalamon lenni. Mivel ha megyünk valahova, egyszerűbb egy kendőt vinni, mint kettőt, úgy voltam vele, megtanulom, hogyan tudok szövöttel is csípőn hordozni, ha a hátamon mégsem maradna meg a kisasszony. Ennek a kötésnek a lépéseit hoztam el most nektek, képekkel dokumentálva. Az én kendőim egyébként 4,6 méteresek, nekem ezek jöttek be. Pici babákhoz persze kicsit hosszúak, ilyenkor többször kell csomózni, nagyobb gyereknél viszont egy batyu is kényelmesen kijön belőle.

A kötés sajnos nem lett tökéletes, ezért az elnézéseteket kérem, túl sok csillagnak kellett volna együtt állnia ahhoz, hogy a lányom együttműködő legyen, amikor fotózunk…

Ez általában a kötések alfája és omegája: keresd meg a középjelzést! Ha ez megvan, figyelj arra, hogy a címke a nyakadnál legyen.
Ha átvetetted az egyik válladon a kendődet, igazítsd meg sávonként!
Hozd előre a hónaljad alatt a kendő hátsó szárát és keresztezd a másikkal! Az alsó szárat vezesd át a válladon hátrafelé.
A hátsó szárat vedd a két lábad közé. Jobb, ha inkább előre veszed és úgy csinálod, de ha sürget a család és már a saját gondolataidat sem hallod, akkor követheted az én módszeremet is. A lényeg, hogy a lábaddal stabilan, szorosan tudd tartani a kendődet!
Amikor a férjem csinálta a képeket, következetesen azt mondtam, neki, hogy a “bugyort fotózd”! Utólag már fogalmam sincs, ez honnan jött, szokták-e használni, hogy nektek egyértelműbb legyen, úgy fogalmazok, hogy nyisd szét a mellkasodon lévő kendőszárat annyira, hogy kialakíthasd a zsebet, ebbe kerül majd bele a baba.
Ha véletlenül nem izgalmasabb egy arra repülő madár, vagy a tesó, vagy bármi más, akkor hátha könnyebb dolgod lesz, mint nekem! Fektesd a babát a válladra, fentről lefelé igazítsd a lábát a kendőbe, majd csúsztasd bele a testét is. Húzd a zsebet a hátára, ha még nem tudja tartani a fejét, akkor a felső szegés bátran érhet egészen a baba tarkójáig, nagyobbaknál elég lapockáig (úgyis kiszabadítják magukat). Az anyag nagyobb része a térdhajlatba kerüljön, a redőket is igazítsd el! Figyelj a terpesztartásra is!
A válladnál lévő csomónál a kendőszárat tudod úgy igazgatni, hogy a kendő az alsó- és a felsőszegésnél is feszes legyen. A baba popsija alatt keresztezd a kendőszárakat, azokat a vádlik alatt vezesd hátra!
Fontos, hogy mint minden kötésnél, itt is dupla csomóval fejezd be a műveletet!

Ha a hordozással kapcsolatban bármilyen észrevételed, megjegyzésed, kérdésed lenne, gyere a mamami fórumába!

SBD

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.