Főoldal Baba a házbanHordozás Csatos hordozók (SSC)

Csatos hordozók (SSC)

A legnépszerűbb hordozóeszköz

by mamadmin

A formázott csatos hordozók hasonlítanak a kenguru néven ismert hordozókra (de csak hasonlítanak, a kenguruk többnyire nem megfelelő babahordozó eszközök), ugyanis ezek is csatokkal záródnak, tehát nem szükséges kötözni, mint a hordozókendőt vagy a mei tai-i. Emiatt könyebb megtanulni a használatukat, és az egyszerű megoldások kedvelői, főként az apukák, előnyben részesítik ezeket a hordozókat a hagyományos hordozóeszközökkel szemben.

Az SSC-k (Soft Structured Carrier) alapjában véve úgy néznek ki mint egy mei tai, vagy akár egy hátizsák: egy háttámlából és négy pántból állnak, melyek csatokkal vannak ellátva. Általában egyméretűek, tehát több személy is használhatja ugyanazt a hordozót, csak méretre kell állítani. Legtöbb ilyen hordozóban elől és háton lehet hordozni, de külön csípőhordozásra kifejlesztett hordozó is létezik.

Az SSC-k abban térnek el a kenguruktól, hogy sok kenguruval ellentétben, lehetővé teszik az ortopédiailag helyes és egészséges testtartást (terpesztartás), ugyanis szélesek a gyerek lába közé eső részen (tudjuk, hogy sok kenguru nagyon keskeny, és a gyerek lába nincs megfelelően alátámasztva a térdhajlatig, hanem lefele lóg). Az SSC-k ugyanakkor kényelmesek is, jól elosztják a súlyt, akár nehezebb totyogókat is lehet bennük kényelmesen, hosszú távon hordozni. A különböző SSC márkák között több eltérés is lehet (a pántok csatlakozási szöge, a súlyelosztás módja, a háttámla mérete, a hordozási pozíciók száma stb).

A megfelelő formázott csatos hordozó kiválasztásakor fontos szem előtt tartani, hogy széles vállpánttal rendelkezzen, a megfelelő helyeken bélelt legyen, és jól támasztó derékpántja legyen, ami segít a súly elosztásában és csökkenti a vállak, nyak és hát igénybevételét.
Sok szülő keres nagyobb gyerekek hordozására alkalmas hordozóeszközt. A formázott csatos hordozók ideálisak erre a célra. Sok SSC akár 18 kilónál nehezebb gyerekek hordozására is alkalmas és kényelmes.

Az SSC hordozók jellemzői

Babylonia Flexia csatos hordozó

• könnyű használat
• az ergonomikus tervezés nagyobb kényelmet biztosít, egyenletesen osztja el a súlyt a vállakon (a különböző márkák között különbség lehet a súlyelosztást illetően)
• a legjobb választás a nagyobb babák vagy totyogók hordozására (18+ kg), legtöbb szülő SSC hordozóban tudja hordozni gyermekét legtovább
• sok fajta elől és háton hordozáshoz is használható, egyes márkák több, mások kevesebb hordozási pozíciót tesznek lehetővé
• kitűnő választás az aktív szülők számára, akik hegyet másznak, hosszú sétákra mennek hordozott babájukkal
• egyes hordozóeszközöket kimondottan a csípőn hordozásra fejlesztettek ki, mely egy természetes hordozási mód sok szülőnek, akik nagyobb vagy nehezebb gyerekeket hordoznak ölben
• gyorsan és könnyen lehet fel és levenni
• nem kell kötözni, lelógó anyaggal, pánttal bajlódni
• az SSC hordozóeszközök egyméretűek, több személy is használhatja őket
• a könnyű használat és modern kinézet vonzóvá teszi az apukák számára is
• A csatok használatát és a pántok megfelelő beállítását meg kell tanulni, mint minden egyéb hordozóeszköznél. A nem megfelelően beállított pántok miatt kényelmetlen lehet a hordozás.
• nem ajánlott újszülötteknek (3-4 hónapos kor alatt), bár egyes hordozóeszközökhöz lehet külön kiegészítőket vásárolni, melyek alkalmassá teszik újszülöttek hordozásához (újszülött szűkítő)
• nem könnyű szoptatni ezekben a hordozókban, és nem is biztosítják a legnagyobb diszkréciót
• nem olyan ölelősek, mint más babahordozó eszközök, kisbabával való összebújásra kevésbé alkalmasak mint például a hordozókendő.
• a csatok miatt nagyobb helyet foglalnak, nem lehet olyan kicsire összecsomagolni őket.

Összességében véve a formázott csatos hordozók kényelmesek, praktikusak, könnyen használhatóak, és vonzó kinézetűek. Ha hordozóeszközt keresel, és a hagyományos hordozóeszközök használatától idegenkedsz, az SSC kiváló választás. Ha egy újszülöttek hordozására is alkalmas hordozóval társítjuk, újszülött kortól 3-4 éves korig minden rendelkezésünkre fog állni a megfelelő hordozóeszköz.

A cikket Réka írása alapján, a szerző engedélyével jelentetjük meg.

Manduca First Le Petit Prince Babahordozó

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.