Főoldal Baba a házbanBabaápolás Interjú a csecsemőkori pelenkanélküliségről

Interjú a csecsemőkori pelenkanélküliségről

Krémer Sára EC és szobatisztaság oktatóval

by mamadmin

Krémer Sárát kérdeztük az általatok beküldött kérdésekről

Az EC (Elimination Communication), magyarul Természetes Csecsemőhigiénia, a világ 75 országában bevett babagondozási módszer. Ez azt jelenti, hogy a pelenkázás mellett vagy helyett ezt alkalmazzák a szülők Afrikában, Ázsiában és a világ számos más pontján is. Az EC babák alapvetően a pelenkán kívülre, egy arra megfelelő helyre végzik a dolgukat. A pelenka, ha van, akkor nem a baba állandó WC-je, hanem csak egy biztonsági alsó, ami megvédi a szülőket és a környezetet a pisi és kaki tévesztések okozta kellemetlenségektől..

A módszer nyugati formája a 70-es években szivárgott be először Amerikába, majd Európába. Azóta teljes mértékben adaptálódott a nyugati kultúrához és szokásokhoz. Minden tekintetben maximálisan személyre, szituációra és családra szabható.

Mit várhatunk az EC-től? 

Sokan úgy hiszik, hogy az EC a szobatisztaságra neveléshez hasonlóan egy lineáris folyamat. Azonban a gyerekek újabb és újabb képességeket sajátítanak el. Minden egyes mentális fejlődés, növekedései ugrás, mozgásfejlődési mérföldkő, fogzás, stb. mély zuhanással járhat, aztán minden újra normalizálódik. Így egyfolytában változik az, hogy valami “jól működik” -e vagy sem. Egyfajta hullámvasút az EC, alvás, evés, anya közelségére az igény, stb.. Aki azt várja egy 1-1,5 év alatti gyerektől (EC-s korosztálytól), hogy egyre jobban és jobban csináljon valamit az biztos csalódásnak van kitéve. Hol kielégítő a szülő számára amit épp tesz és büszkeséggel tölti el, hol pedig melós vagy épp frusztráló, és ez folyamatosan oda-vissza váltakozik. Van haladás és fejlődés, de ezt inkább hosszútávon látja az ember.

Gyakran kérdezték ismerősök tőlem, hogy “Hogy megy a bilizés?” vagy “Hol tartotok a EC-ben?” és hasonlók. Az igazság az, hogy ezek a kérdések teljes mértékben értelmetlenek. Az EC célja a baba higiénikusan tartása és a csecsemő ürítéssel kapcsolatos igényeinek kielégítése a jelen pillanatában. Ez egy babagondozási forma, aminek legnagyobb hozadéka a mély összehangolódás. Ha valamivel, akkor az EC gyakorlásával igazán jól össze lehet hangolódni, jobban meg lehet érteni a babát. Ő pedig ezáltal megtanulja és tudni fogja, hogy mindenben, még a pisivel és kakival kapcsolatosan is érted őt és számíthat rád.

Sok tévhit kering a módszerről, keverik a szobatisztasággal. Segítenél ebben rendet tenni?

Az egyik gyakran előforduló tévhit főleg azok körében, akik nem ezt a gondozási formát választják az az, hogy az EC 1 éves kor alatti alkalmazásának (a Természetes Csecsemő Higiéniának) célja a szobatisztaság. Ez nem így van. Mint korábban is említettem ez egy babagondozási forma, aminek eredménye a csecsemő higiénikusan tartását célozza.

A másik gyakori tévhittel főleg az EC-t gyakorlók körében találkozhatunk. Mégpedig azzal, hogy az EC célja 1 éves kor felett, sem változik, pedig akkor már “EC alapú szobatisztaság tanításáról” beszélünk. Az úgynevezett “totyogó” kortól már reális igényként jelenthet meg  a szobatisztaság és az EC módszerében ezt aktív szülői tanítással érjük el.

Nemrég készítettem két interjút: az egyiket egy vietnámi lánnyal, a másikat egy kenyai árvaház önkéntesével. Vietnám és Kenya is EC-s ország. Mindketten egyértelműen kettéválasztották az EC-t és a szobatisztaságra tanítást, szoktatást. Ezekben az országokban 1 év felett, járni tudástól váltanak egyik módszerről a másikra, távolítják el végleg a pelenkát (ha van) és várják el a gyerekektől a szobatisztaság elsajátítását. Egy éves kor alatt pedig csupán annyi a lényeg, hogy a baba alfele tiszta és higienikus maradjon.

Mikor lesz szobatiszta az EC-s gyerek?

Itthon persze már újszülött korban is mindenki arra kíváncsi, hogy mégis mikor és milyen eredmények érhetők el ezzel a módszerrel a szobatisztaság terén. 

Egy 2020-as Pelenkátlanodj kutatásból kiderült, hogy az EC-s gyerekek végeznek a legkorábban. Összesen 800 magyar anyuka töltötte ki a kérdőívet, vegyesen voltak köztük mosható és eldobható pelenkát használók, EC-zők, 1-2 életév és 2-3 életév között szobatisztaságra nevelést kezdeményező anyukák is.

Kiderült, ha valaki 1 éves kor alatt kezdi a teljes idős EC-t, akkor 1,5 vagy legkésőbb 2 éves koráig szobatiszta lesz a gyermek. Ha 1 év alatt kezdi a részidős EC-t, akkor pedig a gyermek 2 vagy legkésőbb 2,5 éves koráig zárul a folyamat. 

A korai végzés titka ha a szülő nem keveri az EC módszerét a “Várj amíg készen lesz rá” módszerrel, hanem aktivín kezdeményezi a változást és tanítja a gyermekét, amíg önálló nem lesz ezen a téren is. 

A modern világunkban meg tudják valósítani a szülők ezt? És ha igen, melyik módszer a legelterjedtebb?

Az EC nyugati verziója végtelenül rugalmas. Ez azt jelenti, hogy ha a szülőnek arra van lehetősége, kapacitása, kedve, ideje, hogy mindig-mindent-mindenhol elkapjon (ez a teljesidős EC) akkor eszerint alkalmazhatja a módszert.

Ha pedig úgy érzi, hogy ez sok, akkor kiválaszthatja, hogy mikor, milyen körülmények között csinálja és mikor nem (ez a részidős EC). Az EC-ző szülők háromnegyede részidőben gyakorolja sikeresen ezt a gondozási formát. Például csak a kakira figyel és ajánlja fel a bilit, csak otthon biliztet, csak ha apa is ott van, csak ha a tesó nincs ott, csak délelőtt vagy épp csak a fürdés előtti 1 órában – ez a család döntése..

Gyakran hallom kifogásként, hogy egész nap figyelni kell a babát és erre nincs idő, energia. 

Rövid távon ez a ráfordítás ugyanannyit jelent, mint egy pelenkázás. Ha hosszútávon nézzük, akkor még kevesebb is, hiszen a EC-s gyerekek többsége 1,5 éves kora körül már szobatiszta. Mindezeken túl az EC teljes mértékben személyre szabható: például azt is lehet csinálni, hogy csak reggelente ajánljuk fel a bilit és kapjuk el  az első pisit, azután egész nap pelenkát kap a gyerek. Továbbá nem szükséges több figyelem az EC-hez, mint egy jól időzített pelenkacseréhez, időben fektetéshez, vagy hogy, akkor etesd meg a babád ha éhes.

Mi az az érv, ami miatt leginkább kedvet éreznek a szülők belefogni az EC-be?

Az EC legnagyobb pozitívumaként a szülők jellemzően azt emelik ki, hogy az alapvető gondozási (táplálási, altatási, nevelési stb.) módszereket kiegészítve lehetőséget teremt egy különlegesen mély kapcsolódásra a babával. Továbbá ez az összehangolódás visszahat  ezekre a területekire és pozitív változásokat eredményez. Csecsemők esetén például értelmezhető lesz számos látszólag ok nélküli, nyűgösség, sírás, hasfájás és ennek eredményeként adott esetben megszüntethető a probléma, vagyis a baba nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. 

További érv, és amiért népszerű a mosható pelenkát használó anyukák körében az az, hogy nem kell kakit mosni, vagy csak elvétve. Egy születésétől EC-ző gyerek várhatóan 3-6 hónapos kor között már úgynevezett “kakibiztos”, ami azt jelenti, hogy alapvetően jelez és szülői segítséggel bilibe üríti a székletét.

Sokan azért kezdik el (többek között én is), mert a gyermeküknek nagyon érzékeny a bőre, minden pelenkában kipirosodik, kiütéses lesz, vagy mert egyéb higiéniai problémák merülnek fel. Ilyen esetekben megoldás lehet, ha az anyuka a bilibe kapja el inkább a pisit és a kakit és az nem érintkezik a gyermek bőrével.

És persze nem utolsó sorban sokakat vonz a korábbi, fokozatosabb, természetesebb szobatisztaság lehetősége.

Te kiknek ajánlanád?

Minden újszülöttnek, kúszó-mászó babának, egy év alatti totyogónak és családjának. Az EC egyszerű, csodálatos kapcsolódási lehetőség, ami higiénikus és bármilyen életkörülményhez rugalmasan, tetszés szerint alakítható

Krémer Sára, pelenkatlanodj.hu

Beszélgetések a mamamin az EC-ről: EC – Elimination communication topik

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.