Főoldal Baba a házbanBabaápolás Ayurvédikus szemléletű babamasszázs

Ayurvédikus szemléletű babamasszázs

by maja

Holisztikusság a babaápolásban? Bizony. Ez az Ayurvédikus szemléletű babaápolás és babamasszázs legfőbb törekvése. Vajon csak annyiról szól ez az irányzat, hogy Indiából származik és olajokkal történik a baba masszázsa? Természetesen ennél többet ígér és ad az, ha elsajátítod gyermeked korai életszakaszában a babaápolás legtradicionálisabb hagyományát.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Az indiaiak évezredekkel ezelőtt felfedezték, milyen áldásos hatása van a gyermekek fizikai és szociális fejlődését tekintve az érintésnek. Más természeti népeknél is igen szoros a szimbiózis az édesanya és újszülöttje között. Fontos is az édesanya támogató, biztonságot adó közelsége, melynek kifejeződése a baba teljes érintése a baba világrajöttét övező időszakban. A születést követően a baba kiszakad a megszokott, ismert közegből, és az édesanya úgyszintén hiányolja a kettejük közötti elválaszthatatlan kapcsolódást. A gyermekek első életévének legfontosabb feladata szülői oldalról, hogy megtanítsák őz bízni. Bízni a szüleiben, a környezetében, a világban. Szép feladat ez, mely az egészséges kötődést megteremtő érintéssel veszi kezdetét.

HOLISZTIKUS SZEMLÉLET

Az ayurvédikus babaápolás- és babamasszázs őshazája India, egy olyan kultúra, melyben az emberek hisznek az ok-oksági kapcsolódásban. Ez maga a holisztikusságnak is a lényege, mely szerint az ember tudata és teste között párhuzam figyelhető meg. Ezt mi sem bizonyítja a legegyszerűbben, minthogy a mindennapjainkban is tapasztaljuk, hogy lelkiállapotaink előidéznek testi diszkomfort érzeteket. Minden, ami az elménkben lejátszódik, legyen szó félelemről, vágyról, indulatokról, az valamilyen reakciót teremt a fizikai testünkben is. Például egy felizgatott lelkiállapotban kapkodva vesszük a levegőt, vagy testünk szó szerint vibrál a feszültségtől, míg a boldogság örömteli állapotában melegség árad a mellkasunkon át egész testünkbe.

Ez a szimbiózis, ami a tudat és a test között fennáll, a baba és a szülei kapcsolatában is jelen van. Amilyen a szülői lelkiállapot, a baba is arra képes ráhangolódni. Valójában a testünk nem más, mint a tudatunk leképeződése. Erről szólnak a holisztikus tanok. Ha meg akarod érteni a tested működését, fel kell fedezned a saját tudatod szövevényességét is.

Általában a baba születésekor és azt megelőzően, a leendő szülők figyelmét a babaszoba berendezése, annak kellékeinek beszerzése foglalja le, de nem szabad megfeledkezniük a szülőknek a saját lelkiállapotáról sem, sőt, kettejük kapcsolatának minőségéről sem, mely már az anyaméhben is befolyásolja a gyermek tudatát. Ennek rejtelmeivel foglalkozik az Ayurvéda Garbha Sanskar nevű tudománya.

Frederick Leboyer írja le Shantala című könyvében, hogy miért is van szüksége a gyermeknek a szeretetteljes érintésre. A könyv sorai szerint a gyermek, születését követően, egy ismeretlen világban találja magát. Megváltozott a környezet, a hangok ereje, a hőmérséklet és megszűnt egy mindennél szorosabb testi kötelék is. Így érthető módon, máshogy nem tudva kifejezni önmagát, sírással jelzi azt, hogy biztonságra vágyik, vagy akár fél, illetve hogy ismeretlen érzések öntik el kicsiny testét az éhség állapota miatt. A sírása tehát nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a szülő valamit helytelenül végez vele kapcsolatban, hanem pont azt az egy okot nem feltételezi a sírása mögött, ami a lényegi: egyedül, elválasztva érzi magát és szüksége van a szülei szeretetteljes közelségére.

MIRE JÓ A BABAMASSZÁZS?

Az író egy indiai asszony munkásságát dolgozza fel könyvében, melyben egy Shantala nevű asszony saját és árván maradt gyerekek masszázsát végzi egy árvaotthonban áldásos szolgálatot végezve ezáltal. Az érintés hatására ugyanis a gyermekek fizikailaig és lelkileg is egészségesebben fejlődnek, mint nem masszírozott kortársaik.

A babamasszázs hatékony megoldást kínál az alábbi panaszokra is, mint emésztési nehézségek (hasfájás, szorulás, puffadás), álmatlanság, hiperaktivitás, extrém bőrszárazság, gerinc-és egyes ízületek erősítése (pl. ha a baba nem tartja a fejét), bizalmatlanság, sok sírás, kötődési nehézségek.

A babamasszázs kedvező hatásai akkor mutatkoznak, ha a baba heti szinten legalább 3 alkalommal részesül ebben a harmonizáló érintésben.

Különleges kellékei a babamasszázsnak nincsenek, csupán a baba alkatához vagy panaszához leginkább illeszkedő, hidegen sajtolt olajra, egy nagy törülközőre, az édesanya számára kényelmes ülőhelyre és ruházatra van szükség. Nem árt, ha a baba kedvenc játéka is jelen van, amennyiben a baba figyelmének lekötésére lenne szükség.

Az ideális, babamasszázshoz szolgáló környezet csendes, zavartalan közeg, ahol a baba és a mama vagy az apuka és a baba könnyedén egymásra hangolódhatnak.

SZEMÉLYISÉGEK

Az Ayurvédikus szemlélet tanításai szerint mindannyian egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk, viszont mindannyiunkat felépítenek azok a minőségek, melyek meghatározzák az univerzum működését is. Ezek a minőségek, vagy elemek (szám szerint 5) az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld elemek. Az éter terei; a levegő könnyedsége, hidegsége; a tűz melegsége és átalakító hatása; a víz nedvessége és kenetessége; a föld elem stabilitása, keménysége határoz meg valamennyiünket.

Az egyedüli különbség csupán az egyes elemek arányában mutatkozik meg ember és ember között. Bár mind az 5 minőség felépít bennünket, de vannak olyan elemek, melyek dominánsabban határozzák meg egyik, másik embert.

Így, bár számtalan variációja lehet ennek az 5 elemnek, az Ayurvéda 10 alap alkatban határozza meg az alkatok számát.

Ami a babamasszázs során izgalmas, az a baba kezdeti alkatának a meghatározása az édesanya alkatával egyetemben. Ugyanis kettejük ayurvédikus besorolása által a jelen és a jövőbeli kapcsolódásukról sok minden elmondható. Nem csak az ő kapcsolatuk írható le az autentikus Ayurvéda tanokkal, hanem a babák életét övező táplálkozási, alvási, fejlődési jellegzetességek is.

A 3 fő baba alkat tanának ismerete nélkül az Ayurvédikus babaápolás és babamasszázs elveszítené értelmét, így ha egy ayurvédikus babamasszázs foglalkozáson vesz részt a szülő, ott az oktató elsőként elemzi a baba és a mama alkatát. Az alkatelemzés azért is fontos, mert az alkathoz igazodva választ olajat az oktató a baba masszázsához.

Például a levegős babákat, akik nyugtalanok, nehezen alszanak el, akiknek a bélrendszere is levegős, ott nyugtató hatású olajokra van szükség. Egy tüzesebb kisbabának a hűsítő hatás az, mellyel őt a leginkább lehet egyensúlyozni.

Téves felfogás az, hogy minden babának az adott életszakaszában ugyanazokat a mozgásformákat vagy képességeket kell teljesítenie, mint társainak. Az ayurvédikus alkatból is kirajzolódik, hogy egy főleg levegő minőséget hordozó kisgyermek nagyon aktív, mint amilyen a levegő, így ő hamarabb tanul meg bizonyos mozdulatokat. Egy stabilabb gyermek, aki izmosabb és teltebb is, a nehézkesebb föld minőség miatt többet gyakorol, mire képes átfordítani kipárnázottabb testét egyik oldalról a másikra. Ha ezeket az elveket a szülő megérti, a kételye a múlt ködébe veszhet.

Oktatóként pont ezt szeretem a tanfolyamaimon, hogy az ayurvédikus tanítások megértésével megszűnhetnek szülői aggodalmak és az egész család sokkal oldottabbá válik a baba körüli mindennapokban.

KÜLÖNLEGESSÉG

Az ayurvédikus babamasszázs különlegessége elsősorban az, hogy a szülők megismerve babájuk alkatát, természetét, személyiségét, tudják, hogy mivel tudják őt leginkább támogatni az egészséges testi-és személyis fejlődés útján. Megértik például azt is, hogy egy tüzes alkatú kisbabát miért nem érdemes túlöltöztetni (azért sír a baba, mert melege van)

A babamasszázs során alkathoz igazított olajokat használunk, csak és kizárólag hidegen sajtolt, magas hatóanyag tartalmú olajok formájában (pl. szezám, kókusz, mandula stb. olajok).

A babamasszázs foglalkozások során nem csak a baba testét masszírozzuk, hanem az édesanyák is új ismeretet szerezhetnek, oldva ezáltal sokszor felesleges aggodalmaikat.

A babamasszázs a mama testén történik, ezáltal a közeli testi kapcsolattal is támogatva a baba bizalmának megalapozását.

A babamasszázst a meleg fürdő zárja, melynek segítségével a baba  teste tökéletesen elernyed és a használt olajok könnyebben mélyre szivárognak.

Ha egy igazán megtérülő befektetést szeretnél a sok tárgyi kiegészítő mellé, válaszd egy hagyományőrző babápoló rítus megtanulását, mert igazán a korai szakaszban anyukaként és apukaként arra van szükséged, hogy megismerd és azonosulni tudj kisbabáddal, hiszen az első évek fontosságát sok szakember kihangsúlyozza a gyermek egészséges lelki fejlődése szempontjából. Most építed azt, amiből a gyermek a jövőjét tekintve táplálkozni fog. Ne érd be kevesebbel, válassz ősi, bevált babaápoló rítust!

Horváth-Kovács Diána
Természetgyógyász, Ayurvéda oktató
www.ayurvedaoktatas.hu

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.