Megújult a mamamibolt webshop! Teszteljétek velünk!
Karácsonyi ajándékötletek mamáknak és babáknak!
SZEMÉLYES ÁTVÉTEL Budapesten és Debrecenben dec. 24-ig!

Vissza   Mamami Fórum > Mamami témák > Minden más > Étel, ital, háztartás, otthon

Étel, ital, háztartás, otthon Minden ami sütés-főzés, lakberendezés, háztartás

Hirdetés a mamamin

Válaszol
 
Topik eszközök Keresés ebben a topikban
Régi 2013-01-14, 00:01   #1
feb13
Mamaddikt
 
Csatlakozott: 10-09-05
Összes hozzászólás: 312
Alapbeállítás Vaj, margarin, olaj, zsír

Nem találtam ilyen témát, pedig szerintem ez egy örök kérdés, hogy melyik az egészségesebb? Melyik mire jobb?
Én az utóbbi években vajpárti voltam, de a kicsi tejallergiás lett. A Liga margarintól ma másodszor hánytam ki a reggelimet, kezdek besokallni, szerintem ez egy ehetetlen mű vacak. Egy ismerősöm rövid ideig dolgozott margaringyárban, és mondta, hogy a használt olajhoz a tisztítás során olyan vegyszert kevernek, amit nem szabad kézzel megfogni! Hogy ez a későbbi folyamatok során mennyire párolog ki belőle, nem tudom, de akkor sem hangzik jól. Meg hogy disznózsírt is tesznek bele - érdekes, még egynek a csomagolásán sem olvastam. Zsíroskenyér, hááát nem tudom... tény, hogy természetes... de állandóan nem enném... állítólag a zsír jó a bő zsiradékban sült dolgokhoz, magasabb hőt kibír, nem ég annyira, mint az olaj (így gondolom kevesebb rákkeltő anyag termelődik benne). Csak sok benne a koleszterin. Mondjuk az én koleszterinszintem tartósan a norma alatt van, gondolom a sok terhesség meg szoptatás jót tesz neki. Aztán olivaolaj - a szűz nem alkalmas főzésre, a pomádé meg tele van vegyszerrel - akkor most egészséges, vagy nem??? Kezdek egyre jobban összezavarodni. Érdekelne, mit gondoltok, mit használtok, miért.
__________________
Apróságok: 2010, 2012, 2013, 2015
feb13 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 10:03   #2
Petrazselyem
Mamille
 
Petrazselyem avatarja
 
Csatlakozott: 11-05-11
Hely: Csút-öböl
Összes hozzászólás: 8.016
Alapbeállítás

Izgi téma én valahogy mindig is margarinellenes voltam, de szibntén tejallergia miatt muszáj volt váltani. Azóta már tejellenes is vagyok, a nagy felfedezésem a kókuszzsír, hűtőben tárolva szilárdra keményedik, kenhető, mint a vaj

Zsírt is használok, de a tejallergia s a tapasztalataim szerint csak olyat, amit én olvasztok hájból.
__________________
Petra vagyok Hargita(2011.01.30) és Nimród(2013.06.10.) anyukája
ClauWi hordozási tanácsadó tej- és tojásmentes
Vándor gyapi Zara Eladó batyu, karikás
Petrazselyem nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 11:31   #3
hellot
Mamille
 
Csatlakozott: 09-04-15
Hely: Kispest
Összes hozzászólás: 4.959
Alapbeállítás

Amióta paleós vagyok, egészen új szempontok jöttek be nekem. A margarin, amellett, hogy tele van vackokkal, növényi olaj alapú, és a növényi olajok erőteljesen megborítják az omega-3mega-6 arányt, ami nagyon egészségtelen. Az állati zsiradékokkal ilyen gond nincs. A vaj meg azért esik ki a paleóból, mert tejtermék. Viszont mivel kenyeret sem eszem, így nincs is meg a problémám, hogy vajat vagy margarint kenjek rá
Főzéshez, sütéshez néha használok kókuszzsírt, de a kezdeti lelkesedésem már azért alábbhagyott. Vörös húsokhoz mangalica zsírt, fehér húsokhoz és zöldségekhez kacsa- vagy libazsírt használok.
Repceolaj és olivaolaj is van, de ritkán használom, leginkább saláta öntetként (tehát sosem főzve).
A férjem nem paleózik, ő kenyérre vajat használ, és mivel szokott kisütni dolgokat, ezért étolaj is van itthon. Egyszer amikor anyukám itt volt nálunk, ő főzött, és étolajjal csinálta a csirkepörköltöt. Az egész család fintorgott tőle, nem ízlett nekünk.
__________________
Timi Csabi(2007.08.) Hangi(2012.08.) Kincső(2017.04.)
Nem veszek semmit! Könyvet pláne nem. Ha mégis vennék, ne akard nekem eladni!!!
Betelt a privim már megint!!! Várj, amíg törlök!
hellot nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 13:24   #4
tuzko
Mamamia!
 
tuzko avatarja
 
Csatlakozott: 09-06-21
Hely: Fonyód
Összes hozzászólás: 666
Alapbeállítás

miért hagyott alább a kezdeti lelkesedésed? Amúgy én is kókuszzsírt használok, sütéshez is, sütikben is. Kenyérre is jó kenni. A férjem tökmagolajat ken a kenyerére. Finom. Épp tegnap sütöttem valamit napraforgóolajban, mert elfogyott a kókuszzsír. Úgy odaragadt az olaj a tepsi széléhez, alig tudtam lesikálni. És akkor ugrott be, hogy a kókuszzsír nem ragad oda a tepsihez és nem képez ilyen ragacsos lesikálhatatlan sárga réteget sem. (már el is felejtettem, hogy a napraforgó ilyen. ). Amúgy meg csomó mindenből egyszerűen ki lehet hagyni a rengeteg zsiradékot, amit beletesznek. Vagy legalábbis lecsökkenteni.
__________________
Viki, Samu (2008.11.), Joni (2010.12.) és Abi-Babi (2013.12.)
tuzko nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 13:37   #5
zephyrus
Mamille
 
Csatlakozott: 11-06-21
Összes hozzászólás: 2.364
Alapbeállítás

Feb, állati zsír, ghí (alias vajzsír, otthon is kiválóan és egyszerűen előállítható) és kókuszzsír akkor, amikor bármilyen módon hevítendő, melegítendő a zsiradék ... ld. sütünk, főzünk, párolunk. (Növényi olajat hevíteni, melegíteni legyen az akár hidrogénezett, vagy hidegen sajtolt, nagyon nem okés, részben az így keletkező transzzsírsavak miatt.)
Hidegen sajtolt növény olaj kizárólag hidegen, pld. salátákhoz.
A koleszterintől ne félj, óriási hülyítés folyik ezen a téren (is). Egyszerűen szólva: ha nem nyomod magad tele olcsó, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal/keményítőtartalmú ételekkel (ld. kenyér, krumpli, gabona), az állati zsíroktól nem leszel beteg, cserébe viszont az agyad, sejtjeid, anyagcseréd nem mellesleg normálisan fognak működni.
(Ezek jó részét, ma már nem csak a paleo mondatja sokakkal.)
zephyrus nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 13:43   #6
enika
Mamamia!
 
enika avatarja
 
Csatlakozott: 12-10-13
Hely: Debrecen
Összes hozzászólás: 476
Alapbeállítás

A margarin azért nem jó, mert a hidrogénezés során transz-zsírsav keletkezik, ami a koszorúér elzáródásért felelős! Minden olyan élelmiszer, amire rá van írva, hogy hidrogénezett növényi zsír, lehetőleg ne egyétek meg! A káros élelmiszerek közé tartoznak még a cukrász sütemények, kekszek, nápolyik, olyan csokik, amik kakaómasszából vannak! Nemrég egy orvos nyilatkozott a Kossuth rádióban ezzel kapcsolatban és ő mondta, hogy munkája során rengeteg boncoláson vett részt és hihetetlen hogy sokszor tényleg a szívkoszorúér által okozott halál hátterében a transz-zsírsav áll! Azt mondta, hogy aki hallja ezt az adást, nagyon gyorsan hagyjon fel vele, mert tényleg nagyon veszélyes, csak sajnos nem tudják betiltatni!
Igen, jobb alternatíva a vaj/zsír, csak magas a koleszterinje! Viszont a mangalicazsírnak nagyon alacsony, ezért ajánlott a zsírok közül a legjobban. Kókuszolajat én is használtam már, szerintem az is nagyon jó és koleszterinszegény! Ja és nincs utána erős olajszag!
__________________
Enikő + 3 kicsi fiú
enika nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 13:53   #7
Anais
Mamille és WAHM
 
Csatlakozott: 11-01-12
Hely: Budapest, XVIII.
Összes hozzászólás: 8.175
Alapbeállítás

Én az omega6 veszélyes voltáról tegnap hallottam először. Pedig azt hittem, nekem már táplálék-beltartalom terén nem lehet újat mondani.

A margarint én se tudom elfogadni "normális" ételnek... Csak az a fura nekem, hogy a skandináv országokban, ahol Európában a legmagasabb a várható élettartam (80 év körül), nagyon sok margarint esznek. Számokat nem tudok, de ha kilátogatsz, a családok hűtőiben, meg az iskolai ebédlőkben margarin van kirakva, és fogy is.
Anais nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 14:04   #8
zephyrus
Mamille
 
Csatlakozott: 11-06-21
Összes hozzászólás: 2.364
Alapbeállítás

A magas várható élettartam az nagyon becsapós dolog ám: ezek magas számait csak a fejlett eü-nek köszönhetjük ... merthogy csecsemőhalálozás nincs, miközben súlyos krónikus betegek ugyancsak az eü. színvonala miatt évtizedeket tudnak még élni - akárhogy is - (nem más, mint e két értékből vont átlag a várható élettartam ... szóval annyira sokat nem mond, csak annyit, hogy igen magas színvonalú az eü.). (Amúgy tényleg zárójelben, a skandinávok között is iszonyú sok a krónikus beteg pld. cukor- és/vagy szívkoszorúér beteg /csakhogy 2őt mondjak/ állítólagos igen magas életszínvonal és fejlett eü. mellett ... étrendjüket igen magas szénhidrát- és növényi olaj(sok hidrogénezett is)fogyasztás jellemzi szintén persze ez is az egészséges táplálkozás jegyében ). Hajrá margarin!
zephyrus nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 14:18   #9
zephyrus
Mamille
 
Csatlakozott: 11-06-21
Összes hozzászólás: 2.364
Alapbeállítás

Feb, - most látom - ha vajpárti vagy sincs veszve minden. Ghí (vajzsír, tisztított vaj) így is készíthető otthon: http://valodisafrany.blog.hu/2010/12...#axzz1p205ymA2. Még biztos ezer receptet találni a neten, ha nem vennéd meg készen. Ami visszamarad ilyenkor a vajból, az nélkülözi mindazt, ami káros lehet.
zephyrus nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-14, 14:23   #10
zephyrus
Mamille
 
Csatlakozott: 11-06-21
Összes hozzászólás: 2.364
Alapbeállítás

Jah még annyit, ahhoz, amit Petra írt, mármint, hogy maga olvaszt zsírt ... nem vicc, mert ha tényleg tejallergiás a kicsi nálatok Feb, akkor tudnod kell, hogy az (élelmiszer)ipari zsírhoz (de tepertőhöz is szinte mindig) tejet adnak nagyon sokszor. Sajna.
zephyrus nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Topik eszközök Keresés ebben a topikban
Keresés ebben a topikban:

Részletes keresés

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz topikot
nem írhatsz hozzászólást
csatolhatsz
hozzászólást nem javíthatsz

A BB code = bekapcsolva
Smileyk bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva

Fórum ugrás


A pontos idő 22:37 , a GMT +2 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright © 2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Fordítás© vBulletin.hu