Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hozzátáplálás - receptek, ötletek

Collapse
X
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Hozzátáplálás - receptek, ötletek

    ...hogy ne legyen unalmas, egyhangú
    Klára

    #2
    Tegnapi menü: friss zöldborsó, új répa (régit nem kaptam), új krumpli (szintén), pici adag pipicici. Enyhén sós vízben megfőztem majd összeturmixoltam, a főzőlével hígitottam.
    Somami
    http://somamikonyha.mlap.hu
    http://somami.eoldal.hu

    Comment


      #3
      Eperke: ide is beírhatnád a tökös receptet. hmmm?
      Somami
      http://somamikonyha.mlap.hu
      http://somami.eoldal.hu

      Comment


        #4
        Jucuu, hajdina, köles? Várom nagyon
        Marina+3 (22,18, 7)

        Comment


          #5
          kezdetleges tökfőzelék

          - 1 sima főzőtök (akkora, hogy esetleg szülőknek is legyen)
          - meghámoztam, kimagoztam, a szivacsos részt is kiszedtem
          - én nagyobb kockákra vágtam (mert csak a babának készítettem) de gyalulni is lehet
          - vízben egy kicsi szál kaporral, 1 db tyúktojás nagyságú 4-be vágott krumplival, nagyon kevés sóval puhára főztem, pároltam.
          - majd turmixba tettem miután leszűrtem, bele egy kevés krumplit (épp annyit, hogy kicsit sűrítse), és szintén kevés kaprot
          - feltétnek főtt, darált csirke mellett tettem bele

          Kiegészítésként: arra gondoltam, hogy később, mikor mi is ezt esszük vele, akkor pulyka mellből készítek fasírtot magunknak, amiből kevés darált húst neki párolok meg.
          Klára

          Comment


            #6
            Marina itt vagyok. Nem tudom, mennyire lesz használható a receptem, mert ránézésre szoktam csinálni.
            Köles: lehet símát is, de akár kölespelyhet főzni a babának. Kb. 3x vízben felrakom főni, lassú tűzön addig rotyogtatom, amíg megpulul. Általában elég mászkás állapotú lesz, de Szilárdnak még ezt tartom jónak. Férjem magának 2x-es vízben főzi, először megpirítja a kölest olajon, majd felönti a vízzel, fűszerezi és készre főzi. A köles sose lesz olyan pörgös, mint a rizs, de kis gyakorlással elég szép köretet lehet belőle főzni. Én köretként nem tudom megenni, nekem van egy kis kesernyés íze, ezért fasírtba szoktam rakni, nyami, a kölesfasírt csodás!
            Hajdina: szintén lehet síma hajdinát, kb. 3x vízzel alaposan megfőzni a babának, vagy hajdinatöretet? (nem tudom, hogy hívják), ezt is mászkásra főzöm. Magunknak úgy készítem, hogy felrakom a 2x-es vizet, mikor felforrt beleöntöm a hajdinát és amikor már nem sok víz van rajta, befűszerezem. A kedvenc ételem a hajdina. , ebből is finom fasírtot lehet csinálni.
            A kölest biztos, hogy lehet adni fél éves kortól, szerintem a hajdinát is, mivel a gluténallergiás gyerekeknél a lisztet ezzel ki lehet váltani. Szilárd 9 hónapos korában kapott először.
            Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
            http://jucuu.blogspot.com/

            Comment


              #7
              Köszike Jucuu
              Már csak egy boltot kell találnom, ahol kapokElőször magunknak próbálnám ki.
              Ti mikortól adtok húst a gyereknek (már aki ad)?
              Tegnap bedobott egy papírt a védőnő a hozzátáplálással kapcsolatban, benne aláhúzva 6 hónapos kortól a hús ja és szopi előtt írja a kaját, hogy így x idő alatt kiváltható a szopi! Ezért mondtam le róla, de még így is "üldöz" a tanácsaival.
              Marina+3 (22,18, 7)

              Comment


                #8
                Jó lehet a rizs-, vagy zabkása is, természetesen a lisztjükből felfőzve.
                Kb. kétszeres mennyiségű víz, amíg a tejbegríz-kinézetet el nem éri, akkor lekapni a tűzhelyről, mert pláne a zab hajlamos további vízmennyiségeket is felszivornyázni. Kicsi olívaolaj, olyan egy kiskanálnyi mehet még bele a zsiradék miatt, plusz egy kevés rizsmaláta édesítésnek. De az utóbbi ki is maradhat.

                Mi Ónodi Ági tanácsára ezzel indítottunk, miután a kisember nemigen volt hajlandó higított gyümileven, és rajtam kívül mást elfogadni... Bejött.
                Ági
                Dinoszauruszok gyűjtője - 2005.12.04. Pónikirálylány - 2008.12.22.

                Comment


                  #9
                  Én a kisfiamnak 6 hónapos korától adok kóstolókat, azóta már nagyobb adag kóstolókat is, mert őt ekkortól kezdték érdekelni a dolgok, amiket a szülei a szájukba tömködnek közös étkezések alkalmával.
                  Első gabonák a köles, a barna rizs, a quinoa és a hajdina voltak - alacsony gluténtartalmuk miatt. Mindegyikből igyekeztem biót venni, 5 percre lakunk a Herbaháztól, ahol könnyen be lehet szerezni a magokat.
                  A rizst és a hajdinát egész éjjelre, a kölest és a quinoát 2-4 órára áztattam be vízbe főzés előtt, így rövidebb lett sokkal a főzési idő és az elkészítéshez elhasznált energia. A puhára főtt gabonához vagy friss reszelt gyümölcsöt, vagy lekvár állagú kifőzött aszalt sárgabarackot, vagy sütőben sült, vagy olajban/vízben párolt zöldséget teszek.

                  Comment


                    #10
                    spenótos krumpli hússal

                    Olivaolajon pici fokhagyma,rá a spenót.Ezt kicsit főztem így együtt.Külön egy kisebb krumpli+husi (most kellett megfőzni).Végén tettem hozzá 30 ml tápot.Be a turmixba.Ja,és csipetnyi só.(A védőnő mondta a fokhagymát és a pici sót).Nagyon finom,lehet,hogy magamnak is így készítem legközelebb.

                    Comment


                      #11
                      Jucuu! Ez a köles és hajdina jól hangzik! Mivel szoktad keverni a babának?
                      És a fasírtot hogy kell csinálni? Simán a husihoz keverni? Előtte meg kell főzni? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de még sose csináltam
                      Hermina - Rékabodár (2007.11.26.) anyukája

                      Comment


                        #12
                        Fűszernek vmi zöldfűszert rakok bele, nálunk a brokkoli a kedvenc, répát, meg ami zöldség épp itthon van. Ha hígra csinálom a kölest/hajdinát (ekkor általában pehellyel csinálom), akkor kásaként gyümölccsel adom Szilárdnak.

                        A fasírtba rakom a főtt költest/hajdinát, 1 tojást, hagymát, fűszereket, lehet bele reszelni répát is, esetleg más zöldséget, amihez épp kedved van. Húsosat nem szoktam csinálni, de miért ne lehetne azt is belerakni. Nekem van egy öntöttvas fasírtsütő edényem, amiben ki van alakítva 8 fasírtnagyságú mélyedés, egy pici olajjal ki lehet benne sütni szépen a fasírtkákat. De gondolom símán olajban is működik.
                        Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
                        http://jucuu.blogspot.com/

                        Comment


                          #13
                          Fasírtsütő!? Na ,ilyenről sem hallottam még ,de nagyon cukki a neve!
                          Szilva


                          Kornél (9) Bolda (7) Rozga (4) Kolos (1)
                          Hurcibaba Klub (8)

                          Comment


                            #14
                            Nagyon praktikus ám! Szeretem nagyon, mert pici olajjal is szépek lesznek a zöldségfasírtok.
                            Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
                            http://jucuu.blogspot.com/

                            Comment


                              #15
                              Nem olyan, mint egy muffinsütő?
                              Kati (Kincső(2003 június), Tomi(2006 március) és Zsófi(2009 október) anyukája)
                              Nagyon vigyázz, mert aminek látod,
                              teszed is azzá a világot. /Fodor Ákos: Metaoptika/

                              Comment

                              Betöltés...
                              X