Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

BLW - igény szerinti hozzátáplálás, tapasztalatok

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    BLW - igény szerinti hozzátáplálás, tapasztalatok

    Akció
    Jelentkezzen aki már otthon van a témában, hogy tudjuk kit lehet kérdéseinkkel nyaggatni. Félix most lesz 6 hónapos és kacérkodom a gondolattam, hogy BLW szerint kezdjem megismertetni az ízekkel. Viszont annak ellenére, hogy most fordítottam le 2 cikket a témában, egyik amit az előbb belinkeltem, a másik hamarosan szintén fent lesz, még mindig ezermillió kérdésem merül fel. Rögtön kettő:

    1. Mivel kezdjem? Brokkolirózsa, sárgarépa amit olvastam eddig, de pl almagerezd mehet? Az elég kemény, viszont könnyen szivornyázható, szóval nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz. Jó lenne egy listát csinálni, hogy mik a jó kezdő ételek.

    2. Mit szóltak a szüleitek, védőnő, rokonok, barátok a dologhoz? Bevallom, még a férjemen kívül nem osztottam meg senkivel a tervemet (de ő maximálisan egyetért, és tetszik neki a dolog), mert nem éreztem annyira biztosnak magamat a dologban, hogy gond nélkül elhárítsam a kétségbeesett "te jó ég, dehát a babák félrenyelnek" felkiáltásokat. (Apukám például már most állandóan azzal paráztat hogy nehogy elöl hagyjak valami apróságot mert Félix megeszi és lenyeli. Szóval neki még nem hozakodtam elő azzal hogy szilárd kaját akarok a kezébe adni. )
    Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
    1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

    #2
    > BLW - igény szerinti hozzátáplálás, tapasztalatok

    A BLW eredetileg anyatejjel taplalt babak szilard kajahoz valo szokatasa, de szerintem ugyan ugy hasznalhato tapszerrel vagy a tapszerrel kiegeszitett taplalas eseten is. MI ez utobbi kategoriaba estunk, de fogalmam sem volt rola az elso par honapban, hogy a dolognak neve is van
    Kyra elutasitott minden pure jellegu dolgot, de nagyon erdekelte minden amit mi ettunk. Megijedtem, hogy lesz meg egy rosszul evo gyerekem, mert hogy babaknak puret kene enni nem? Nem hagyhattam annyiban, enni kell, probaltam repat nagyon puhara fozni es piciri darabokat adni neki egyenkent. IMADTA! Jott a borso puhan, kicsit meglapitva, hogy ne guruljon le, krumpli, edes krumpli, sult tok............ Soha nem volt fulladozas, felrenyeles.
    Jo kezdo kajak:
    Fozve; sargarepa, borso, krumpli, tok, alma, korte
    Ha mar ezek jol mennek, Johet sarga es gorog dinnye, puha barack, fott karfiol, brokkoli, zoldbab

    Kb 9-10 honapos volt, mikor puha csirket, halat, aprora vagot mozzarellat, fott tojast, rantottat kapott. 11 honapos koratol azt ette amit mi aprora vagva.

    1 eves kora utan adtam olyan dolgokat amik allergiat valthatnak ki; eper, malna, vagy savas jelleguek; narancs, paradicsom.

    Diot, mogyorot, pisztacia-t 2 eves kora elott nem fog kapni. Bar mar probaltuk, nem volt gond. Szinten allergiara hajlamosit meg konnyu felrenyelni.

    Hogy mit szoltak az emberek? Igazan nem erdekelt, egy dolog lebegett a szemem elott, egyen a gyerek! Megnyugvas volt, (es nagy AHA pillanat) amikor egy masik forumon olvastam a BLW-rol. Ha hamarabb tudom, talan nem aggodom annyira. Nagyon orulok, hogy igy alakult. Meg mindig maszatosan de levest kiveve gyonyoruen eszik egyedul.
    A fiam valogatos, semmit nem hajlando megkostolni es sosem ehes. Ha veletlen igen, akkor csak tejet ker. Vele kezdtuk a purekkel es minden nagyon szepen ment, amig el nem jott az ideje a darabos etelnek. Talan vele is igy kellett volna kezdeni?
    Edit, Alex 2003/05 es Kyra 2006/08 anyukaja
    Hordozasi kapuzarasi panikban........

    Comment


      #3
      Sziasztok!

      Mi ugyan nem a darabosabb kajákkal kezdtük, de néha adok neki almát úgy hogy csak kicsit összenyomon az újjammal és a szájába rakom. Nem fuldoklik tőle. Eleinte kicsit köhögött mert szokatlan volt neki. A barátnőm kisfia 1,5 éves. Vele nagyon későn tudták elkezdeni a hozzátáplálást. Még mindig szopizik is. Ez persze lehet a mamája "hibája" is. Szóval a mai napig nem tud kanálból darabos ételt megenni, mert fuldoklik tőle. Állítólag ha kézzel "csipegeti" a kaját úgy megy neki. Én nem szertnék így járni, ezért én is minnél hamarabb szeretném a darabos kaját "megmutatni" neki.
      Kriszti és Bogi

      Comment


        #4
        Szia drága Eduso!!!!
        Témához most csak röviden: nekem az volt a megdöbbentő, hogy a lánygyermek előbb kitalálta BLW-t, mint ahogy én hallottam volna róla... Kevésbé lettem volna zaklatott, ha tudom, hogy a kaja utáni konyhatakarítás gőzborotvával tök természetes:-) Így jár az, aki egy angol úriember módjára evő fiúgyerek után (jó, 9 évesen már elfelejtette ezt) kap egy égetnivaló kis csajt! De persze behódoltam, nagyon rövid ideig tartott a trutymókorszak, most már a tejen kívül minden darabosat eszik... részben kézzel... jaj...
        Rebaba blog

        email: hellorebaba@gmail.com

        Comment


          #5
          Eduso! Szuper a leiras. Most igy utolag azt latom, hogy mi is nagyjabol ezt csinaltuk, habar en elvileg nem BLW-ztem. De a tojas nem vallt ki alergiat? Eddig ugy tudtam, hogy azt sem szabad 1 eves kor elött.
          Fuldoklassal nincs semmi gond. Reggelire siman Beni kezebe nyomok egy egesz babant es megeszi szepen egyedül. Azt vettem eszre, hogy ha nagyobb darabkak vannak a szajaban (mert pl. nem tudta rednesen szetragani), akkor azokat szepen, ügyesen kiköpdösi
          Fiu(2007) lány (2009) fiu (2017)

          Comment


            #6
            Még egy gondolat: bár nálunk már nem annyira kérdés ez ( 1 éves a lányka), de kisebb babáknál nem okoz-e az gondot, hogy ezzel a darbos-szemezgetős módszerrel nem tud eleget enni, és gyorsan éhes lesz? Mert ugye a pürével egész jól lehet lakatni.
            Rebaba blog

            email: hellorebaba@gmail.com

            Comment


              #7
              Öszinten szoval nekem is epp ez volt a bajom vele. Beni amugy is mindig eleg kicsi volt (most 11 hosan sincs 8 kilo) es en nagyon sokat aggodtam emiatt (tudom butasag, de megis...). Mi pont ezert inkabb egy köztes dolgot valasztottunk, azaz kapott pepet is, de sokmindent csak ugy a kezebe adtunk.
              Fiu(2007) lány (2009) fiu (2017)

              Comment


                #8
                Nekünk is el kell kezdeni a kóstolgatást most már, mivel tápszeres a baba. Viszont még nem tud ülni, így egyelőre nem tudom, mi lesz. Az íz kedvéért már kapott almagerezdet, szopogatja is lelkesen úgy, hogy ő fogja, és érdekes módon egy kicsi még fogy is belőle. Hogy ezt hogy csinálja fog nélkül....?
                Varda

                Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                Az igazságnak sok arca van

                Comment


                  #9
                  Varda: amíg nem tud ülni a baba, addig nem kell feltétlenül elkezdeni hozzátáplálni.
                  Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a csecsemő elérte azt a fejlődési szintet, amikor megkezdődhet a hozzátáplálás:
                  • a baba segítség nélkül jól ül
                  • elvesztette azt a reflexét, hogy a nyelvével automatikusan kilöki a szilárd ételt a szájából
                  • a baba tud és akar rágni
                  • mutató- és hüvelykujjával képes felcsippenteni ételt, vagy más tárgyakat. Ha a baba használja ujjait, és a tenyeréhez dörzsöli az ételt (tenyérfogás), az nem helyettesíti a felcsippentés fejlődési fokát.
                  • a csecsemő szeretne részt venni az étkezéseken, megpróbálja felszedni az ételt, és a szájába tenni azt
                  Livi

                  Comment


                    #10
                    Csak pár gondolat, már mennem kellene...
                    Mi is BLW-zünk a kicsivel. Most 13 hónapos. Szeret mindent, de jóval kevesebbet eszik, mint a pürén nevelt nagy ennyi idősen. Valószínűleg ezért szopik még mindig rengeteget. Én most már nagyon látom ennek előnyeit, ezért nem zavar, és látom, milyen előnyös, ha a gyerek maga szabályozza a kajálást.

                    Zsuzs: az én lányom sem egy óriás, 13 hónaposan 9 kilót alulról veri. Szerintem nem kicsi, csak a dokik/védőnők elszoktak már a "kisebb" gyerekektől, akik ugyanolyan egészségesek, mint nagyobb társaik. A levest, almaszószt, stb. én is kanállal adom.

                    Lehet, hogy egyedül leszek ezzel a véleményemmel, de a BLW-nek a legnagyobb előnye és szerintem lényege is, hogy a szoptatás minél természetesebben és tovább megmaradjon a baba életében, hiszen a baba maga szabályozza, mennyit eszik (és mennyit szopik). Talán így függ össze a CLW (igény szerinti szoptatás) és a BLW. Elnézést, aki már nem szoptat vagy tápszerezik, semmi támadás a részemről.
                    Livi

                    Comment


                      #11
                      Livi! Nálunk azért esedékes a hozzátápi, mert Roland sajnos nem szopik, a tápszernél meg azt mondják az okosok, hogy 4 hónapos kor után már nem elég kizárólagosan. Mindenesetre nem aggódok a kaja miatt, amíg rendben fejlődik a baba, márpedig fejlődik, hisz 4 hónaposan 6,5 kiló (3,9-ről indultunk). Kicsinek ő nem tekinthető.
                      Varda

                      Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                      Az igazságnak sok arca van

                      Comment


                        #12
                        Köszi mindenkinek a véleményeket!

                        Eduso, szuper a leírásod, köszi!

                        Livi, én egyetértek a CLW-BLW véleményeddel. Meg úgy általában, az ételhez való természetesebb hozzáállást látom tükröződni a BLWben, ezért szimpatikus. A családban ezer ellenpéldát láttam (rossz gyerek-étel kapcsolatot), szeretném ha Félixnek öröm lenne az evés, és élvezné a felfedezést.

                        Nálunk az étkező a nappaliban van, a könyvespolc közvetlen szomszédságában. Lehet hogy szobaátrendezés előzi majd meg a hozzátáplálást?

                        Még kérdés: mikor kezdtétek? És miért akkor? (Félix sem ül még, egyáltalán nem, csippentés nuku, de mindjárt 6 hós...)
                        Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
                        1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

                        Comment


                          #13
                          Kezdeshez: Szerintem az a lenyeg, hogy ösztöneidre hallgass es akkor kezzd el mikor ugy erzed, hogy a gyerek mar megerett erre. Ebben persze segitenek a Liv altal idezett jelek, bar valahol olvastam, hogy az ülest kell ezek közül legkevesbe szigoruan nezni. Pl. Beni mar szinte 10 honapos volt mire magatol felült (vicces modon elöbb tudott felallni mint felülni).
                          A 6 honap szerintem csak egy iranyt ad meg, van baba ami mar 5 honaposan igenyli a szilard eteleket, van olyan ami meg csak 7 honaposan.

                          Most igy utolag kicsit kesöbb kezdenem az etetest mint ahogy kezdtük (5 1/2 hosan). Bevallom, kicsit türelmetlen voltam es azt, hogy kirantja a kezemböl az almat, meg, hogy mindent összeszed es a szajaba teszi ugy ertelmeztem, hogy akkor biztos mar keri a szilard kajat.
                          Azert gondolom most maskepp, mert ugyan nem köpte ki az etelt/ lökte ki a nyelvevel, de lenyelni se nagyon nyelte le.

                          Azt hiszem a BLW-nek pont az az elönye, hogy ha "tul koran" probalod etetni, akkor ö egesz egyszerüen nem fogajda el es kesz.
                          Fiu(2007) lány (2009) fiu (2017)

                          Comment


                            #14
                            Mi 6 hósankezdtük a BLW-t, amikor úgy láttam, nagyon érdekli már az evés, meg amit az asztal körül művelünk. Még mindig elég kevés kaja jut a pocakba, de annyira élvezi a kóstolgatást meg a részvételt! Kedvence a csirkecsont-szopogatás Az én célom az egésszel, hogy a saját tempójában történjen minden, és élvezze az evést felhőtlenül (és ne alakuljon ki műsorozás). Nálunk egyelőre fel sem tűnik a családban, meg szép nagy is a gyerek (lassan 9 kiló hét hósan - ezt a hátam bánja ). Öklendezni szokott egyébként, de ez engem nem zavar, pont annak a jele, hogy nála van a kontroll.
                            Amúgy a tojás az allergének első helyezettje, azon belül is a fehérje. Töményen mindenképp érdemes kivárni vele az egyéves kort.
                            Ami nekem probléma BLW körül, hogy így sokkal nehezebb tartani magam a bevezetési sorrendhez, hiszen úgyis abból adok neki eleve, amit mi eszünk. Ti hogy vagytok ezzel? Bevallom, én sokkal lazább vagyok most, mint Flórával. Van olyan nap, hogy egyszerre többfélét is megkóstol, meg adtam már neki kiflit, amiben van tej elvileg, szóval ilyenek Olyan keveset eszik meg mindenből, néhány morzsányit, ennyi tejfehérje az anyatejjel is átjuthat, nem? A BLW-vel ehhez az allergiakérdéshez természetesebben lehet hozzáállni, érzésem szerint. Vagy hülyeség?
                            Eszter
                            Flóra, Vajk és a pici Lea anyukája, Beli Bubás hordozási tanácsadó

                            Comment


                              #15
                              Sziasztok. Nagy érdeklődéssel olvasom ezt a topikot, és a témához kapcsolódó cikkeket is, mert lassan nálunk is aktuális lesz a hozzátáplálás. Nagyon jónak találom a BLW-t, sokkal szimpatikusabb, mint a pépezés, és valóban, az anyatejes táplálás logikus folytatásának tűnik.
                              Kíváncsi lennék, hogy ti hogyan csináljátok? Minden családi étkezés alkalmával megkínáljátok valamivel a gyereket is már kezdettől fogva? Vagy eleinte csak napi egyszer?
                              Az én lányom se ül még, és ahogy elnézem hathónapos korára még biztosan nem is fog...de az ételek már nagyon érdeklik. Úgyhogy azt sem tudom mikor lenne jó elkezdeni.

                              réka

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X