Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Kérdések zöldfülű textilpelenkázóktól

Összecsuk
This topic is closed.
X
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Kérdések zöldfülű textilpelenkázóktól

    Pelenkaszett
    Tegnap kezdtük a textilpelenkázást egy Bambino Mio csomaggal. Az első nap, azaz tegnap minden egyes alkalommal kifolyt a termék. Rájöttem, hogy komolyan kell venni, hogy a pelenkák előmosandóak. Ma másképp hajtogatom, plusz ki lettek mosva a pelusok, így még egyszer se folyt ki semmi, pedig épp a gigakaka is megvolt.

    De: a belsőket kvázi úgy gyűrködöm be a külsőbe, miután már rajta van a babón. A folyós kaksira kitalált hajtogatási módnál kilóg a belső a külsőből különben. Plusz a kicsi pelusbelső nem tűnik elég hosszúnak, ha az elejét duplára hajtom, így ott is meglazítom, és betakarom vele a miniporcikát .

    A nagy belső egyelőre túl nagynak tűnik, olyan a babán, mintha terpeszpelusban volna.

    A külsők alacsonyabb számából arra következtetek, hogy nem kéne minden alkalommal cserélni azt is . Törölgessem ki papírral a pisit belőle peluscserénél?

    Apa elkámpicsorodottan nézi a folyamatot. Eddig ő is szívesen pelenkázott, ez most nem tetszik neki, úgyhogy rendeltem pár mosható nadrágpelust is. Hátha.

    Valahogy nagyon jó feelingje van ennek a moshatózásnak
    Varda

    Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

    Az igazságnak sok arca van

    #2
    Varda, miért nem kérdeztél?:-)
    Persze, hogy ki kell mosni (a kicsiket, a nagyok használtak voltak, az tökéletesen működik)
    Akkor ne hajtogasd fiúsra, próbáld ki háromba hajtva. Ezek szerint még a kicsi elég még egy ideig, csak a biztonság kedvéért adtam nagyot.
    3 külső minden méretből elég és nem kell mindig cserélni. Ha úgy érzed, pisis lett a külső belső része, igen, töröld ki egy kis vizes törülközővel . Ha már a külső lábrésze lett nedves, túl sokáig hagytad rajta, ekkor ki kell mosni kézzel öko mosószerrel, pár óra alatt megszárad. Ezért van 3: egyiket használod, másik szárad, 3. bevetésre vár.
    Sok-sok hónapja használom, még egyszer sem folyt ki belőle semmi, maximum a peluskülső belső részére, ahol a lábikó kijön, de azt is felfogja a külső.
    Működnie kell, hidd el, csak van egy-két műfogás. Lécci kérdezz még, ne azon bukjunk el, hogy csak rosszul csinálod, az más kérdés, ha nem tetszik, akkor természetesen használj másikat.

    Emlékszel, amikor elkezdtél kendőzni? Egyből ment?:-) De azóta már jó, igaz?
    Rebaba blog

    email: hellorebaba@gmail.com

    Comment


      #3
      Köszi, Orsi!

      Mint látod, nem adtam fel . A mai nap kész sikerélmény. Úgy döntöttem, kipróbálom éjjelre is dupla pelusbelsővel....

      Itt kérdezek, mert hátha más zöldfülű is kedvet kap, és válaszokat is, és kipróbálja.

      Mosószódából mennyi kell egy mosáshoz? Kb. egy evőkanálnyit tettem.
      Varda

      Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

      Az igazságnak sok arca van

      Comment


        #4
        Szerintem 1-1,5 dl mosószóda kell egy adag 60 fokos fehér ruhához (én ennyit szoktam tenni). Öblítőként vízzel higított ecetet használok. Van amikor mosószóda mellé Almavin mosóport is rakok, de főleg mosószóda.
        Én szárazon szoktam tárolni amúgy mosásig (persze ha dzsúzos lesz a belső, átmosom kicsit előtte folyékony öko mosószerrel, úgy teszem a tárolóba). Aztán néha éjzsakára beáztatom egy mosószóda-ecet kombóba, de ez gyakran kimarad. Előmosásba beteszem a pelusokat, aztán hozzá a többi fehér a mosószódával.
        Varda, csak azt akarom elkerülni, nehogy "orvosolható" hiba miatt legyen kudarcélményed:-) Nem "megmondás", kérlek ne érts félre, csak segíteni akarok.
        Ez a pelusozás tulajdonképpen egy roppant egyszerű dolog, amit magától értetődően csinálok nap mint nap, mosásostul...:-) (a háztartás többi része nem megy ilyen flottul...)
        Rebaba blog

        email: hellorebaba@gmail.com

        Comment


          #5
          Varda: van fent a blogon egy cikk, ami a különféle hajtogatási módokat mutatja be, érdekes lehet:

          http://moshatopelus.blogspot.com/200...t-pelenkk.html
          http://moshatopelus.blogspot.com/
          Egy apuka, aki kendőben hordoz, és (sok)mindent tud a mosható pelenkáról
          Benjámin (2007.11.10.) Mirjam (2010.02.07.)

          Comment


            #6
            Mi két napja kezdtük szintén BM-val. Én rendszeresen zaklatom Orsit a kérdéseimmel Nálam ő a sztár! Akciós pelenkák mosásáig még nem jutottunk el. Napi 3-4 pelust használunk, szóval elég 4 naponta mosnom. Bár bevallom, éjjelre egyelőre megmaradtam a Huggies-nál, ugyanis a fiam (ellentmondva minden statisztikának) éjjel produkál, de akkor legalább 3-4szer.

            Az elöl sok pisit megfogó hajtogatási módnál nekem is kilóg a pelusból a belső, úgyhogy úgy dönötttem, hogy nem azt használom, hanem a háromba hajtottat, és még egyszer sem folyt ki semmi. Bár hozzáteszem, hogy a fiam étkeztetésére is jó hatással volt a textilpelusozás elkezdése. (Eddig majdhogynem csak szopizott, de most tolom bele a rendes kaját is, hogy ne olyan nagyon folyósokat csináljon)

            Férjem nálunk is elég vonakodva figyeli az eseményeket, de a végeredmény tetszik neki. De még az oktatási fázisnál tartunk. Az eldobhatóssal is 2 hónapba telt, mire rávettem.

            Mosás: Jól értem, hogy kizárólag mosószódával is lehet őket mosni? NEm is kell más mosópor hozzá? Esetleg szódabikarbóna? (Ezt Livi(731) mondta nekem)
            Az ökomosópor használata a pelus miatt jobb, vagy a környezeti hatások miatt?

            Nekem eddig nagyon egyszerűnek tűnik a dolog. Sokkal jobb, mint gondoltam és olyan édes a kispöttyös bugyorban!
            Szilva


            Kornél (9) Bolda (7) Rozga (4) Kolos (1)
            Hurcibaba Klub (8)

            Comment


              #7
              Hmmmm, megjegyzem a mosási tippeket, bár most úgy tűnik, ehhez a mosáshoz (csak pelusok és bébicuccok) elég volt az egy kanálnyi mosószóda és az ecetes öblítő.

              Péter, köszi a hajtogatási tippeket. Biztos gyakorlat teszi a mestert ebben is. Én egyelőre szépen hajtogatott pelusokkal indulok, aztán gyűröttek, mire bent vannak a külsőben , de a tesztalany nem panaszkodik, hogy kényelmetlen volna. Ellenkezőleg, jól elvan a textilpelusban is.

              Beszilva! De jó, hogy te is épp ebben a cipőben jársz! Most zaklathatjuk együtt a kérdéseinkkel a szagértőket

              Ui. megfutamodtam az éjjeli moshatózástól mára...Mert sehogy se akart beleférni két pelus a külsőbe. Se a kicsi, se a nagyobb nem záródik jól a lábacskánál, ha két belsőt teszek bele. Plusz végiggondoltam, hogy kb. 3-4 órát bírt egy pelus ma, inkább 3-mat, mint 4-et. Ha ezt duplán veszem, akkor 6-7 óráig nem folyik ki a pisi. De prüntyi most bealudt, és nem fog ébredni kb. reggel 6-ig. Az 9 óra.... Plusz, ma este rekord mennyiséget vacsizott, 2,7 decit, lehet, várhatóan pisi is sok lesz.
              Varda

              Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

              Az igazságnak sok arca van

              Comment


                #8
                ööö. megint beleszólok, először is, ne higyjetek Beszilvának, én csak sokat hallatom a "hangom"... ..na meg igen régóta textilezek, és sokat is olvastam mások tapasztalatairól, úgyhogy nekem így állt össze a kép. Persze nem csak egyetlen üdvözítő út van!!!!
                Szilva, kevésnek tűnik nekem az a napi mennyiség... gyakrabban kéne azért cserélni, 3 óránként kb., kakinál persze gyakrabban. 4 nap alatt meg iszonyú SZAG alakulhat ki a tároltakban...
                Varda, nem akarom megszagérteni a te gyermeked éjjeli psismennyiségét, náunk elég 1 BM meg 1 tetra, és ez 9-8-ig van rajta. Ha éjjel eszik, persze ez több pisit is jelenthet, kísérletezd ki. Bár úgy írtad,h ogy már nem eszik éjjel. Akkor meg pisilni sem pisil annyit szerintem.
                Az én férjem is mindig figyel pelelnkázáskor, azt, hogy melyik lenne a leggyorsabb menekülőútvonal...
                Rebaba blog

                email: hellorebaba@gmail.com

                Comment


                  #9
                  Orsi gondolom Beszilva úgy értette, hogy ezen a 3-4 moshatón kívül eldobhatót használ a nap többi részében.
                  Én sem cserélek éjszaka pelenkát, 12 órát van a Szilárdon az éjszakai pelus, igaz nekem extra tölteteim vannak, bambuszból meg kenderből A pelenkabelsőn meg egy gyapjúnadrág. Hát ma reggel vmilyen okból átszivárgot rajta a pisi, ilyen ritkán fordul elő. De még bejáratós a gyapjúnaci, az is lehetett az oka. Szilárd szinte egész éjszaka nem pisil, aztán hajnalban, reggel kiengedi az egész éjszakai adagot.
                  Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
                  http://jucuu.blogspot.com/

                  Comment


                    #10
                    Orsi! Az én párom Roland születése óta lelkesen pelenkáz is. Még gigakakit is. Úgyhogy semmiképp se szeretném erről lebeszélni

                    A gyerek hordozásáról a kendő miatt egyelőre hatékonyan lebeszélődött , no nem direkt, de még be kell szereznünk a neki alkalmas hordozót (Manduca lesz). Szeretném, ha a pelusozásból nem érezné magát kizárva továbbra se.

                    Roland nem eszik már éjjel, reggelre nagy mennyiségű pisi, és szinte mindig gigakaki is várható. Mostanság ez utóbbit gyakran ébredésnél intézi.

                    Akkor holnap próbálkozom egy belsővel, plusz egy tetrával
                    Varda

                    Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                    Az igazságnak sok arca van

                    Comment


                      #11
                      Jucuu! Én is pont kenderes/bambuszos nadrágpelenkát rendeltem kipróbálásra :-)
                      Varda

                      Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                      Az igazságnak sok arca van

                      Comment


                        #12
                        Jucuu.. Jaa???? Tényleg... biztos úgy értette... fáradok. Jó éjt!
                        Na azért még egy dolog: a kísérletezős énem a világ összes pelusát kipróbálná, a racionális meg azt mondja, minek, ha ez jó. Gyakran vannak összetűzéseink magammal...
                        Rebaba blog

                        email: hellorebaba@gmail.com

                        Comment


                          #13
                          Még valami eszembejutott. A pelenkákat mindenképp érdemes kimosni használat előtt, nem is egyszer, mivel így a nedszívó képességük nő. Én szülés előtt a tetrapelusokat legalább 5x kimostam, ha nem többször.
                          Persze ez nem kötelező, de ha néhanéha befér más mellé a mosógépbe, érdemes megcsinálni.
                          Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
                          http://jucuu.blogspot.com/

                          Comment


                            #14
                            Nálunk az éjszkai pelus este fél nyolckor kerül föl és kb reggel fél kilenckor kerül le. Reggel fél kilenctől este fél nyolcig elég a három mosható, 3 órás cserével. Legalábbis ma így volt ,de lehet ,hogy elszúrtam.
                            Szilva


                            Kornél (9) Bolda (7) Rozga (4) Kolos (1)
                            Hurcibaba Klub (8)

                            Comment


                              #15
                              Sziasztok!
                              Ügyesek vagytok nagyon! Egyetértek Jucuu-val, kábé 5-6 mosás után kezdenek el igazán jól szívni!

                              Beszilva, itt válaszolok a kérdésedre: a szódabikarbóna jól tisztít és tényleg mosópor helyett használom. Kímélőbb, mint a szóda. A pécsi vízhez elég kb. 1-1 deci mindkettőből.
                              Livi

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X