Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Családi ház építkezés vagy nyaraló? tanács kérése

Collapse
X
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Családi ház építkezés vagy nyaraló? tanács kérése

  Sziasztok,
  én panellaló voltam, vagyok, férj falusi, majd Pesten panellakó. Vágynánk egy családi házra, kerttel, friss levegőre, gyerek(ek)nek szabadban való mozgásra.
  Nagyikákat gondoztunk az utóbbi 5évben, most 90éves nagypapám gondozzuk, és mivel nem lehet magára hagyni, mi meg vágynánk a szabadba, most rajta vagyunk, hogy a lejárt Fundamentát egy kis hitellel felhasználnánk.
  a lehetőségek:
  1. nyaraló, hétvégi ház: találtunk pár (építési)telket a Balatonnál, nem is lenne rossz és drága, (ha van villany, víz (esetleg fúrt kút) akkor az már elég) felhúznánk egy kis faházat és akár péntektől vasárnapig lent lehetnénk úgy, hogy tata is jön, ki tud ülni a levegőre és le is tud feküdni, míg mi 'nyaralunk'
  2. telekvásárlás: Taksonyban találtunk jó áron telket, a környék nem lenne rossz, mert szempont volt, hogy milyen összetételű a közösség, van-e jó suli, ovi, esetleg gimi a környéken, bejárás Pestre (na itt ez sajnos hosszú, kb egy óra a Nyugati, ahol dolgozom), orvosi ellátás, közbiztonság. Olyan falu/városszéli telkeket nézegetünk, ahol nincs a 'szánkban' a másik szomszéd, ez meg egy új osztás, és bár lesznek új házak, most még faluszéle. Itt építkeznénk, és valamikor kiköltöznénk, nem sürgős, mert van hol lakni, egy másik lakást adnánk el, abból menne az építkezés, utána annyit csinálnánk, ami épp összegyűlik. Erre viszonta CSOK-ot is felhasználnánk.

  Nem tudom, mi lenne a jobb..legszívesebben mindkettő kellene, de persze ez nem lehetséges. Olyan vagyok, aki fél az újtól, bár vágyik rá, de a bizonytalanság és ismeretlen mégis elbizonytalanít. Lehet, hogy a kertes házban való életről rózsaszín felhős képeim vannak

  1. ingázás, nem sok-e az a jó egy óra oda majd vissza, mikor most 20perc alatt az irodában vagyok - azért költöznék ki, hogy többet lehessek a gyerekemmel, de így..
  2. Új suli: szeretjük a mostanit, jó suli, jó tanárok, jó közösség, nem tudjuk, milyen lenne a suliváltás gyerekszemmel (talán ettől is én parázok jobban, mint L.)
  3. ha jönne még gyerkőc, akkor bébi mellett építkezni?
  4. ha csak nyaraló és hétvégékre használjuk, akkor ugyanúgy bent vagyunk a panelban hétköznap és nyár kivételével.
  5. most tanulok újra vezetni, így talán ha sikerül és én is járhatom az utam egy kisautón, talán nem érzem azt, hogy tömegközlekedésre, MÁV-ra, HÉV-re, férjre vagyok utalva, hogy eljussak valahova

  (ha tudtok más helyeket is írni, szívesen veszem, sváb környék jó lenne, ott ált. van nemzetiségi suli is)

  köszi ha segítetek kicsit billenteni a mérleget, vagy oszlatni a két lehetőség rózsaszín álomképeit egy kicsit valóságosabb színre
  Era és Luca + 2018 valaki(k?)
  bakancslistás Camino Primitivo 323km: teljesítve 2015.

  #2
  Hu,nem könnyű! Nagyon kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről,mert en el nem tudom képzelni,h hétvégi házam legyen. Menni kell,jönni kell,benzin,igazából se itt nem vagy,se ott. Takarítani kell, bevasarolni,szamlakat fizetni (észben tartani,két háztartas gyakorlatilag) en sose értette ,mi az előnye.talan csak az,h mégsem kell meghozni azt a dontest,hogy kiköltözni vagy nem kiköltözni.
  Persze gyerekekkel, idös emberrel tenyleg.nehez az epítkezés...olyan megoldas,hogy kész házat venni?
  A kertet rendben kell tartani ,van vele munka,de szerintem még a munka része is bőven megéri panelhez képest...

  Comment


   #3
   hát, én nem hittem el, mikor nagyobb iskolás gyerekek szülei - barátaim - azt mondták, 5 év múlva vissza akarok költözni Pestre.

   Szuper a kertes ház, jó vidéken a nyugalom, csend, a picit lassabb tempó. De nem mindenkinek jó ez az életforma, és nem tud mindenki kompromisszumokat kötni vagy lemondani.

   Kertes házban nőttem fel, mindig volt kutyám, így annyira egyértelmű volt, hogy kertes házban akarok élni.
   Mi egy településsel arrébb lakunk (Dh.).

   a kérdéseidre:

   1. ingázás, nem sok-e az a jó egy óra oda majd vissza, mikor most 20perc alatt az irodában vagyok - azért költöznék ki, hogy többet lehessek a gyerekemmel, de így..
   - GYŰLÖLÖM. A vonat az utcánk végén van, így 2 perc alatt leérek. De óránként jár, és kerek egy óra alatt érek a Nyugatihoz, én is ott dolgozom. Mivel a tömegközlekedés katasztrófa - így egy reggeli fontos meeting vagy ha sok dolgo van egy nap, lazán borul, mert a vonat késik
   - télen fagy van
   - nyáron meg kánikula
   - most kb. 2 hónapja a két reggeli dolgozós járat alsó hangon 15 perc késéssel.
   A csatlakozó metró is naponta van a hírekben, a vonat pedig tömve, szóval folyamatos újratervezés a reggel, hogy merre és hogy jutok be legegyszerűbben.
   Folyton időhöz vagyok kötve, reggel és este. Elintézni valamit a városban, akkor egy órával későbbi vonatot érem el.
   Gyerek előtt nem volt gondom ezzel, mióta gyerek van, folyton rohanok és fáradt vagyok.

   5. most tanulok újra vezetni, így talán ha sikerül és én is járhatom az utam egy kisautón, talán nem érzem azt, hogy tömegközlekedésre, MÁV-ra, HÉV-re, férjre vagyok utalva, hogy eljussak valahova
   - sajnos az autóval nem lehet sokkal jobban megoldani. Egyedül a rugalmasság jár vele. Nekem háztól házig munkába menet-jövet kb. 45-60 perc autóval is. Kevésbé necces időszakban be lehet érni 35 perc alatt, de nem reggel 7-8-kor.
   - autóval járni = parkolási macera. Ami vagy plusz pénz, sok pénz, vagy ha van ingyenes a melóban, akkor az jó, de a bérlet sztem olcsóbb a munkáltatónak, mint benzint téríteni.

   A kertes ház:
   - folyamatosan kell csinálni valamit. Mi nem is bírjuk. Elmegy a hétvége a vásárlás, főzés, takarítással, akkor nem jut kintre, Ha kint cisnálunk valamit, akkor a benti dolgok maradnak el.Ha program van, akkor meg borul minden. Hétköznap este hazaérek 6-ra, vacsi, játék, locsolás és ugyanúgy dzsuva, gaz mindenhol, ezkre nem jut idő.
   Jó, hogy van trambulin meg medence, de ha körötte nő a gaz, és nincs idő élvezni, akkor minek.
   Nagyon sok munkahelyi és baráti programom bukik, mert haza kell érnem, mert lekésem a vonatot, és mindig én szívok, ha korán kell menni valahova, mert mindig egy órával előbb, és még annál si előbb kell induljak

   nem akarlak lebeszélni, alapvetően szeretem. De mai eszemmel egy pici udvaros külső kerületi házban gondolkodnék. Vagy teljesen feladnám a pesti életet és a környéken keresnék munkát (nem, nem adom fel a munkám ).
   Last edited by Micimalacka; 2017-06-23, 12:55.
   Malacka

   Comment


    #4
    A kiköltözés nálunk is sokszor dilemma, de max csak külsőbb kerületbe (most 8-ban lakunk). Férjemet így is alig látjuk, akkor még annyira sem. Most ide terveztük a környékre az életünket, munkahelyem is itt van pár villamosmegállóra. Ha kijjebb mennénk, akkor még én is szívnék az ingázással (amíg a munkahelyem nem költözne - akkor talán igazodnának hozzám ). Így mindig gondolkozunk rajta, de elvetjük. Mi igaziból nem panelben, jó lakásban lakunk, csak a házból van elegünk (többi lakó, ház állapota). Mondjuk én világ életemben belvárosi lányka voltam, de nem Bp-en, ezt nem igazán szeretem, de itt van munka.
    Nyaralót örököltünk Balatonnál. Oda ingázunk sokat, de nekünk az csak 100 km háztól-házig. Nyáron nagyszülőkkel is ott vannak a gyerekek, azaz min 1 hónapot egyhuzamban. A kert nagyon nagy macera, miénk a leggazosabb, de nagy nehezen a szomszédok beletörődtek. Csak tűzoltás megy mindig, és még embert is fogadunk időnként, aki ezt-azt kisebb-nagyobb sikerrel megcsinál. Anyukámék segítenek még (amíg bírják), azaz tavasszal 1 hétvégén, ősszel 1 hétvégén, és nyáron mikor ott vannak, akkor az unokákkal szuperül rendbe vágják. Mi most abban gondolkozunk, hogy ennek a nyaralónak a téliesítését oldjuk meg és akkor jobban ki tudnánk használni. Szeretjük, el nem adnánk, de felváltva a férjem és az én fejemben már többször felmerült. Azért nem 2 fillér a fenntartása! És 2 kisgyerekkel a kertben bármit is csinálni nem egyszerű - 1 valakinek folyamatosan felügyelni kell a gyerekekre, azaz 1 ember tud csak haladni a dolgokkal. A ház takarítása is mindig egy külön hétvége tavasszal, téliesítés ősszel... Hogy nőnek a gyerekek, javul a helyzet és őket is bevonjuk a munkába. De 1-2 évesekkel ez nagyon nagy macera volt.
    A, M (2012) és M (2014) boldog anyukája

    Comment


     #5
     Ja! A kert macera miatt is nagy dilemma a magánház - max csak akkora mini kert, amiben elvannak a fiúk és fél óra alatt levágható a fű, semmi egyéb extra nincs. 2 kertet végképp nem bírnánk.
     A, M (2012) és M (2014) boldog anyukája

     Comment


      #6
      Hu köszi, hogy írtok, (és én még azt hittem, hogy a 700m2 telek kicsi, és ezres jobb lenne, hogy több hely legyen szaladgálni, pár gyümölcsfának, medencének, trambulinnak, stb.
      még arra is gondoltam, hogy feladnám a mostani állásom, de hát dupláját keresek, mint férj, és azért ez nagy érvágás lenne.
      A mostani panelban még erkély sincs.
      Era és Luca + 2018 valaki(k?)
      bakancslistás Camino Primitivo 323km: teljesítve 2015.

      Comment


       #7
       Nekunk 900nm es 130 rajta a haz. Ez marha nagy :O
       Malacka

       Comment


        #8
        Kicsit én is írok. Mi Agárd-Budapest útvonalon ingázunk, mindketten, én korán kezdek (hatos vonat vagy még előbb), férjem későn fejezi be, így hétköznap nagyon kevés idő van együtt. A mi vonalunkon nagyon jó a vonatközlekedés (lekopogom), én nem mondom, hogy gyűlölöm az ingázást, de a kb percre pontosan beosztott napirend tényleg nehéz. Nincs az, hogy beugrom ide-oda megnézni vagy megvenni valamit, mert akkor nem érek oda a gyerekekért, ezért ha a postára kell bemennem akkor is valakit meg kell kérnem, hogy ugyan hozza már el a gyerek(ek)et. Nekem ez a legeslegrosszabb az egészben. Meg hogy napi kb három órát utazok. Ez nem tűnik fel a mindennapokban, de tuti könnyű lenne hozzászokni, hogy nem 3/4 5-kor kell kelni. A kertre semmi ideje nincs az embernek, az biztos, illetve csak hétvégén, ha nincs semmi egyéb (általában nálunk van, sokat megyünk nagyszülőkhöz, ők meg messz vannak). Hétköznap az embernek a tiszta ruha, kaja, napi rutin teljesen elviszi az idejét. De mindezekkel együtt nem cserélném le Agárdot, egyszerűen imádunk itt élni. Ha szembejönne valami munkalehetőség közelebb, azt megfontolnám viszont.
        Sok tényezős a dolog. Ha nincs a közelben ovi, iskola, bolt, ha nagyon sokat kell hurcolni a gyerekeket, mert egyedül nem tud elmenni sehova a távolság miatt, ha rá vagy szorulva mindenképp az autóra, ami azért sokkal drágább (pláne, hogy nálunk térítik a bérlet árának 86%-át), ha nem annyira tetszik maga a hely, akkor szerintem nem éri meg, mert több bosszúság, mint előny.
        Andi
        Gyerekek: Andris (2009) és Csilla (2011) és egy márciusi baba (2018)
        Ha üzleteltünk, kérlek értékelj!

        Comment


         #9
         a vásárlás, meg a környék - igen, azért nagyobb dolgokért vagy egy hétvégéi vásárlásért biztos el kell menni a szomszéd városokba (Szmiklós vagy Dharaszti, az plusz idő megintcsak)

         és reggel gyereket bevinni - én 7-kor, vagyis 6.53-as vonattal járok, és ritkán érek haza 5-re, inkább 6 a jellemző. De ha a gyerekért rohanni kell az oviba, negyed 6-kor már az utolsó. ha baj van, akkor egy óra, míg odaérek taxival, és egy vagyon. Vagy több, ha vonatozok, de hát ha baj van, az ember nem vár egy órát a vonatra.

         Nálunk apa rugalmas munkaidős, ő viszi-hozza oviba, hogy ne kelljen hajnalban és utolsónak cügölnöm a gyereket. Ez elég sok kompromisszummal jár azért sajnos.
         Malacka

         Comment


          #10
          .....
          Last edited by angica; 2017-06-30, 15:57.
          Angica + 4 kicsi
          tej-, tojás- és cukormentes:
          http://angi.mentesnasi.hu

          Comment


           #11
           Eredetileg odavalosi vagyok en is. En szerettem ott élni. Igaz nagyszulokkel. Szüleim most is ott. Gimit direkt messze kerestem, hogy utazhassak. Mindig beértem a nulladik órára de sosem volt. Most mas irányban kicsit messzebb lakunk, míg itthon voltam férj járt autóval, majd pestre irattuk a gyerekeket. Együtt mentünk jöttünk. Nekem kell a főváros. Nyaralót nem tudnék elképzelni, de azt se hogy panelba lakjak. A kert itt is volt sokszor gazos. Ha nem csak fuvet akarsz nyírni,hanem termelni, akkor folyamatosan dolgozni kell. Mi elég sokat "nyaraltunk" a nyáron igy egy egy esi után nem mindig tudtuk utolérni magunkat. Persze en ugye jóval kevesebbet dolgoztam a gyerekek ota a kertbe.

           Lehet hogy a vonat csak óránként jar, de a busz sűrűbb, igaz a fo időszakban az is heringjarat.

           Era tényleg csak te tudod eldönteni mi kéne haz vagy nyaraló.
           Csybe

           Comment


            #12
            Sziasztok! Nagyon örülök a topicnak!

            Mi Siófokon lakunk. Lehet, hogy jól hangzik, de sajnos a 3. emeleten kettő kicsi gyerekkel, most kb. 30 fok van jóindulattal.

            Évek óta töröm a fejem valami megoldáson. Én házban, ráadásul az erdő mellett nőttem fel,férjem abszolút panellakó volt, de mostanra ő is kezd besokallni, pláne most, hogy életszerűtlennek ás életveszélyesnek tartom a 9m hosszú nyugati tájolású erkélyt...

            Hétvégi házikóban én is gondolkodtam, de őszintén szólva örültem,hogy ma - szombat - reggel nem kellett autóba ülnöm, hanem egyszerűen biciklire pattanva be tudtam vásárolni..

            Comment


             #13
             de jó, köszi, hogy írtatok! Hát megy a fejtörés, hogy mi lenne jó, péntek-szombat-vasárnap mentünk körbe a Velencei-tó és a Balaton közelebbi oldalánál. Találtunk egy 3,5milliós kis telket B.széplakon, áll rajta egy kicsit lepukkant mobilház. (a vasúton túli útnál van, csak át kell menni a vasúton, és lesétálni egyenesen a kis szabadstrandhoz.)
             a telek kb300v400m2. telken belül van víz és villany is.
             Eddig ez esélyes lenne, 2,5-öt ajánlottunk, de 3mill a minimum, amire lemennének. Ez még nekünk beleférne
             Hát nem tudjuk, de erősen elgondolkodtunk.

             Vagy, marad a taksonyi, 4,4mill, kb838m2 összközműves, építési telek.És erre fundamenta, csok, és a panel eladása lenne, így pár év múlva lenne családink.

             uhh annyi mindent kell ilyenkor számbavenni, hogy mi mivel jár, idő és anyagi ráfordítások, ugyanakkor tudjuk, hogy KELL az a szabadság, hogy ne panelban éljünk, erkély nélkül.
             Era és Luca + 2018 valaki(k?)
             bakancslistás Camino Primitivo 323km: teljesítve 2015.

             Comment


              #14
              jegeltük a dolgot, nyaraló helyett inkább majd családi házat szeretnénk, hogy ne csak tavasztól-őszig használhassuk. Viszont mindig érdemes bemenni a helyi önk.építészéhez, mert ott lehet a tutit megtudni a telekről. Így esett ki a taksonyi, amit néztünk, mert először csak a beleszeretés ment, aztán párszor még arra kerültünk, hogy újra megnézzük, még mindig tetszik-e, és észrevettem a magasfeszültséget, emiatt mentünk az építészhez és mondták, hogy az ottani telkek legnagyobb gondja még nem is a magasfeszültség, hanem h ott annak idején egy tó volt, és legyen egy jó szivattyúnk, építsünk igen jó alapot, mert ott pár év múlva feljön a víz...és egyáltalán nem ajánlják. (ezért csődölt be az ottani lakóparki építkezés már a kezdetén, ezért adták el külön-külön az ottani telkeket)

              Így most se telek, se nyaraló az idén viszont nagyon köszönöm a sok véleményt, mert segítettetek fejben is rendezni, hogy számunkra mi fontosabb és a pro-kontra érveket is latolgattuk.

              Most, hogy már én is fogok vezetni, a mobilitás is jobb, úgyhogy ha lesz jó telek, lehet, hogy belevágunk majd.
              Era és Luca + 2018 valaki(k?)
              bakancslistás Camino Primitivo 323km: teljesítve 2015.

              Comment


               #15
               Elárulnád ez Taksony mely részén van? Mert amire gondoltam ott nem volt tó Legalábbis nagyszülőkig visszamenve.
               Csybe

               Comment

               Betöltés...
               X