Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Konyhabútor felújítás?!

Collapse
X
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Konyhabútor felújítás?!

  Sziasztok
  ötleteket várok, sőt, leginkább olyannal beszélgetnék szívesen, aki már csinált ilyet.

  Régi (kb. 40éves, jó kis szoc), nem túl szép, leesős ajtajú konyhabútort örököltünk a lakással. Mivel el fogjuk adni a lakást nem szeretnénk beruházni új bútorba (nem is volna miből), ezért a lehető legolcsóbb mégis elfogadható megoldás érdekelne, illetve annak gyakorlati megvalósíthatósága.

  Ha jól tudom van a legegyszerűbb, nem túl jó megoldás a "matricázás", illetve lehetne valami olyan módszert alkalmazni, amit vasalni kell?! ezt lehet rosszul tudom.

  Leegyszerűsítve: hogy kell bútort matricázni? hol lehet hozzá beszerezni a hozzávalókat? ill. hogy kell laminálni?

  egyik megoldás sem öko, de most megkötjük ezt a kompromisszumot és annyi lesz az öko a megoldásban, hogy nem dobjuk ki és veszünk újat. Nagyjából még 1 évet lakunk itt, lehet, hogy annyit se, ezért nem akarunk beruházni.

  Munkalapot vettünk, gyönyörűt, épp le volt akciózva az ikeában a tömör fa, tiszta natúr fa munkalap. Hála Istennek, az majd feldobja, ehhez kell valami egyszerű front és kész is.

  Ill. gond van az ajtókkal is, a zsanér eléggé meg van nyeklődve itt-ott, a helyett is újak kellenek ámde ez még a régi fajta, bele van süllyesztve a bútor frontba, vajon lehet e még ilyet kapni, ha meg nem, hogy helyettesítsük az újabb csavarozható zsanérral, ha ott, ahová csavaroznám lyuk van?

  biztos butákat kérdezek, de nem nagyon találtam ezekről a neten semmit, vagy csak rosszul kerestem?!

  Köszönöm
  Chris
  Chris
  Á (a nagy harmadikos), Á(a nagy másodikos), és a kicsi Angyal G mamamija

  #2
  Ha esetleg parafalapokkal borítanád? nem tudom, az mennyire a stílusotok...
  Három a gyerek, egyik sem baba

  Comment


   #3
   Én pár éve (10)matricáztam. Egész jó lett, nekünk is ugyanígy ideiglenesen kellett valami. Aztán lett egy nagy felújítás, és akkor ki lett cserélve rendesen. Lemostam az ajtókat, letöröltem, kiszabtam a matricás tapétát,és óvatosan felragasztottam. Arra kellett vigyázni, hogy ne húzzam, le a papírt teljesen, hanem csak a szélét, aztán apránként simítva a levegőt két széle felé, húztam le. A maradék bubikat tűvel szúrtam ki. A vasalat az jó volt.
   Judit 3 fiú (9,6,2) anyukája.BelinBolt-egyedi táskák, hátizsákok,hordozóstáskák,dekorációsdolgok.Galéria.BelinBolt/Facebook

   Comment


    #4
    Műanyagos festékkel,kicsi szivacsos hengerrel tuti jót lehet alkotni.Akár tiszta fehér is lehetne,vagy szines,attól függ,milyenek a falak.A fa munkalaphoz,jól passzol egy oliva,vagy valamilyen más zöld...
    Imádok festeni és szoktam is hirtelen felindulásból ilyesmit elkövetni.
    Egy másik technika,kemény,kicsit beszáradt öreg ecset kell hozzá és egy fehér alap és egy lazurfesték.Ez a flóderezés.Végighúzod a lazúros ecsetet a felületen és fa erezet hatást érhetsz el.
    Sok sikert!
    Mosható Betét Ganges

    Comment


     #5
     a saját konyhabútoromat- ami szép volt addig is - dekupázs módszerrel diszítettem, nem nehéz és mutatós
     Ronimami 4 tündérfiú Namája, és örök horgolós.

     Comment


      #6
      konyhabútor csinosítása

      Chris79 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Ha jól tudom van a legegyszerűbb, nem túl jó megoldás a "matricázás", illetve lehetne valami olyan módszert alkalmazni, amit vasalni kell?! ezt lehet rosszul tudom. >ezt bizony rosszul. Vasalható megoldás nincs (ígéret igen, szenvedés igen, eredmény nulla)<

      Leegyszerűsítve: hogy kell bútort matricázni? hol lehet hozzá beszerezni a hozzávalókat?> papírboltban kontaktfóliát kell venni, azt kell ráhúzni. Egy csíkot a háttérpapírból lehúzol, aztán a műanyagot jobbra-balra rásimítod a felületre. Mint a tapétát, csak jobban kell figyelni és lassabban simítani. Előtte jó egy virágspricniből vízzel lepermetezni a bútorajtót (igen!).<

      ill. hogy kell laminálni? > azt ne... nagyüzemi faipari technológia, magánban elmagyarázom, bár nem hinném, hogy épp ez érdekelne <

      egyik megoldás sem öko, de most megkötjük ezt a kompromisszumot és annyi lesz az öko a megoldásban, hogy nem dobjuk ki és veszünk újat. Nagyjából még 1 évet lakunk itt, lehet, hogy annyit se, ezért nem akarunk beruházni.

      Munkalapot vettünk, gyönyörűt, épp le volt akciózva az ikeában a tömör fa, tiszta natúr fa munkalap. Hála Istennek, az majd feldobja, ehhez kell valami egyszerű front és kész is >isten őrizz bármit tenni vele, csak keményolajos felületkezelést szabad adni neki, mást semmit. Nézz körül: www.auro.hu<.

      Ill. gond van az ajtókkal is, a zsanér eléggé meg van nyeklődve itt-ott, a helyett is újak kellenek ámde ez még a régi fajta, bele van süllyesztve a bútor frontba, vajon lehet e még ilyet kapni, ha meg nem, hogy helyettesítsük az újabb csavarozható zsanérral, ha ott, ahová csavaroznám lyuk van? > a legközelebbi asztaloskellék-boltban fognak adni kivetőpántot (ez az a bizonyos zsanér), ugyanúgy 35 mm-es furatba fekszik, mint a negyvenéves kifeküdt régi. Hozzá kell venni 2 db/pánt 4×18 mm-es gyorsszerelő csavart a pántfazék (bocs) rögzítésére és 2 db/pánt 4×20-ast a pánttőke (talp) rögzítésére. A pánt, ha várunk tőle valamit, akkor kb. 120 Ft/db árnál kezdődik, persze ha csak az a cél, hogy a lakást megvevő balek lássa, hogy ajtó is van a bútoron, akkor már kapható 50-60-ért kínai sztaniolpánt is . A tőke csavarjai a bútor oldalának elülső élétől 37 mm-re helyezkednek el.<

      biztos butákat kérdezek, de nem nagyon találtam ezekről a neten semmit, vagy csak rosszul kerestem?! >http://www.nlcafe.hu/szakertoi_oldalak/473219#<

      Köszönöm
      Chris
      Üdv

      Árpád

      Comment


       #7
       ((csak nagyon csendben jegyzem meg, hogy az a tömörfa munkalap baromi kényes! vigyázzatok vele ha azt akarjátok hogy szép maradjon, mert kezelve is foltosodik, stb...))
       Eszter - kislány (2009), kisfiú (2010), kisfiú (2014)
       lekvárok, dzsemek, receptek

       Comment


        #8
        nálunk régen otthon a konyhabútoron alulra és felülre is szép színes pamutvászon-függönyöket varrt anyum ajtók helyett. tök jól nézett ki, volt 2 garnitúra, lehetett váltogatni, nagyon otthonos volt a fa munkalaphoz meg még pluszban tök jól menne. Nekünk most a fürdőben van így, a mosdó egy ikeás fa-munkalapba van süllyesztve (szintén ikeás lenolajjal kenem le kb évente 2x, már 6. éve szép), és alá függönyt raktam ajtók helyett. Szintén Ikeában vettünk olyan fém-huzalos függönytartót, amit remekül ki lehet ilyen helyekre is feszíteni

        Comment


         #9
         sziasztok

         upsz, el is felejtettem, hogy nyitottam egy topikot, folyton annyi a teendő.

         Mindenkinek köszönöm a hozzászólást.

         Árpád külön köszönöm a szakmai véleményed is(nem arra kell, hogy a balek vevő lássa, hogy van ajtó is a szekrényen , de nagyon tetszett ez a leírás, szerintem 1 évet még itt lakunk, így magunknak csináljuk)

         Maminti Kati nagyon tetszik az ötleted, szinte látom magam előtt, tényleg otthonos és szép, hangulatos megoldás lehet, nem vetem el.

         Zsuzska: parafa abszolút stílusunk lenne, csak most nincs rá keret Még arrais gondoltam, hogy a falakat is lehetne ideiglenesen, míg a gyerekek kicsik, mondjuk 1m magasságig parafával burkolni, hogy meleg, biztonságos legyen, vagy legalábbis a gyerekszoba falait.

         Eszter: köszönöm a figyelmeztetést, figyelni fogok. Mi öko megoldásként a Biopin cégtől fogunk hozzávaló fakezelő anyagot venni, remélem jól elmagyarázzák hogyan és milyen gyakran kell használni.

         Hú, ez a függönyös megoldás nagyon felbolygatta a fantáziám, Kati a gyerekek nem pakolják ki állandóan? Ugyanis nálunk, mióta az egyik szekrényről leszakadt az ajtó ( ) az ott levő dolgok állandóan szanaszét vannak, az ágyukban is találok onnan edényt
         Chris
         Á (a nagy harmadikos), Á(a nagy másodikos), és a kicsi Angyal G mamamija

         Comment


          #10
          Árpád, lenyűgöző mindkét link, amit küldtél. Magam részéről csak a Biopin festékeit ismertem, örülök, hogy van választási lehetőség az Auro "személyében" és Simor Árpád nagyon megfogott a stílusával, fiókmániájával (én is az vagyok, a régi konyhabútorom ott kellett hagyjam, mert beépített volt és ide úgysem fért volna be, nem volt egy húdejó darab, de praktikus volt és remekül elfértem benne, itt sajnos mivel mini a konyha nagyon szenvedek és a 4kézláb konyhaszekrény előtt való kínlódást is ismerem már testközelből )

          Olvasom lelkesen és ábrándozom róla, milyen jó lenne beszélni vele (talán majd skype-on, az nlc-t nem szeretem)
          Chris
          Á (a nagy harmadikos), Á(a nagy másodikos), és a kicsi Angyal G mamamija

          Comment


           #11
           Barkácsboltban vettünk néhány henger fehér fóliát és azzal varázsoltuk "ujjá" a konyhabútort átmenetileg. Könnyű volt felvinni, kicseréltük a fogantyúkat és max. 10.000,- Ft-ból megvolt a felújłtás.
           Boglárka (2007. november 19.) anyukája

           blog

           Comment


            #12
            Chris, hát igen, a pakolás arra nem emlékszem, hogy anno mi pakoltunk-e otthon, most meg nálunk a fürdőben van ilyen, oda kevesebbet járunk, de azért pakolgatnak alóla, ez tény (persze konyhához képest onnan alig van mit). De ha csak a felső konyhaajtók helyére teszel függönyt, alul meg valami más ötlettel tunningolsz? már előrébb vagy még egy ötlet: napozó gyékényt felszabdalsz ajtóméretűre, erős ragasztóval ráragasztod az ajtólapra, és vékony faszegélyt (barkácsboltokban lehet kapni) szögeltek köré. aztán le lehet kicsit lakkozni, hogy könnyebb legyen tisztán tartani. Vagy: ugyanolyan anyagból, amiből fentre függönyt teszel, alulra ráragasztasz az ajtólapokra egy-egy méretre szabott textilt, bár nem tudom, milyen ragasztóval lehetne, meg lehet, hogy nehéz lenne szép simára, és persze ennek is kéne valami keretféle így. Vagy ráfeszítheted az ajtólapnál nagyobbra szabott anyagdarabot, és kárpitos szegbelövővel (láttam már ilyet Bmaxban, nem volt drága) az ajtólapok hátoldalán rögzíted, hú, sztem tök jól nézne ki!. Ajtógombot sem kell feltétlen drágát venni, 1-1 nagy fagyöngy (akár a gyerek színes fűzőkészletéből- mi így csináltuk a gyerekszobában de a hálóban sima natúr nagy fagyöngy az ajtónyitó), és egy vastagabb madzaggal/kötéllel könnyen bele lehet fűzni egy fúrt lyukba (a hátoldalon vagy egy nagyobb csomóval rögzíted, vagy pl egy kisebb gyönggyel fogathatod oda). Egy barátunkéknál natúr pici fajátékok vannak felcsavarozva ajtónyitónak (pl a fauna márkájú fajátékoknak vannak ilyen jópofa mini játékaik, 250ft/db, bár ez talán már ott van, ahol a bolti fogantyú? de az biztos, hogy egyedi). Mondjuk nem tudom, hogy mennyire tudod ezeket konyhában elképzelni, ez a stílusotoktól függ talán inkább háló és gyerekszobába való, de most már nem törlöm ki

            Comment


             #13
             na, most megvilágosodtam: anno a "lányszobámban" épp így újítottuk fel a tucatszoci-gyerekszobabútort (szerintem legalább a fél mamaminak ilyen volt: műanyaggal bevont pozdorja, piros (vagy kék) ajtólapok, fehér polcok, nagy fehér fánkformájú fogantyú) szóval ennek a frontjait húztuk be kék textillel, vagyis egy ismerős kárpitos csinálta, tök jó lett!

             Comment


              #14
              Hú Kati, tök jó ötletek, köszi hátha elindul bennem valami.

              A textillel bevonást amiatt nem tartom megoldásnak, mert nem tudom tisztán tartani és hát egy konyhában, valljuk be olykor ennivalós kézzel nyúlunk az ajtókhoz, de ha én nagyon vigyázok is (van egy konyharuha nálam mindig, amibe törlöm a kezem főzés közben), de a gyerekek nem ilyen odafigyelő típusúak )

              A gyékény jó lehet, ha be tudom valami olyan anyaggal vonni, amitől tisztántarthatóvá válik, akkor már csak a pántokkal kell kezdeni valamit.

              Hjaj, de nehéz ügy ez. Hogy azért ne legyen "gány" megoldás sem, de olcsó is legyen.

              Eddig még mindig a függönyös megoldás tetszik a legjobban, csak hát a pakolás.... ne fogd vissza magad, ötletelj
              Chris
              Á (a nagy harmadikos), Á(a nagy másodikos), és a kicsi Angyal G mamamija

              Comment

              Betöltés...
              X