Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Nyelvtanulás (módszerek, tapasztalatok, sikerek, kudarcok...)

Collapse
X
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Nyelvtanulás (módszerek, tapasztalatok, sikerek, kudarcok...)

  Kinek mi vált be? Magántanár, csoportos, egyénileg otthon? Villám, Kreatív, esetleg még valami módszer?

  Van alapfokú angolom. Szeretnék középfokút lerakni kb. tavasszal...
  Nyilván sok mindentől (nyelvkészség, ráfordított időtő, szorgalom, stb..) függ, ki mennyi idő alatt képes megtanulni egy nyelvet, de engem az érdekelne, hogy aki már túl van rajta, milyen módszerrel, mennyi idő alatt jutott el a sikeres vizsgáig.

  És ha már vizsga: most már többféle államilag elismert létezik. Melyik milyen? Úgy tudom van amelyik inkább a kommunikatív embereknek előnyös (na, ez nem én vagyok) van amelyik a lexikai tudásra megy, stb.. Esetleg erről is jöhetnének tapasztalatok!

  Nekem most egyik ismerősöm a "Kreatív nyelvtanulás" csomagot ajánlotta, ezt ismeri valaki? http://www.kreativnyelv.hu/start.php
  1 lány (2001), 2 fiú (2004; 2008)

  #2
  blani mar lenin megmondta a titkot: tanulni, tanulni, tanulni.
  annak idejen sok kozepfoku felkeszitot csinaltam es csak ez valt be
  van a Rigo es az Euro en az utobbit javaslom, meg akkor is ha ez kifejezetten a kommunikaciot figyeli, de mig a rigo, vagy origo a hibakat keresi addig az euro azt nezi hogy mit tudsz. Tehat ha kozepfoku szinten vagy akkor konnyu az Eurot letenni, a rigo az lutrisabb.
  az emberek nagy resze konnyen tanul hallas utan es non-stop hanganyagot hallgatnek a helyedben es ezt lehet gyerekezes/ hazimunka/ autozas alatt is.

  Comment


   #3
   nekem nagyon bejött a Relaxa módszer, angolból és spanyolból! Ezeket tudom ajánlani és jövő héten elkezdem a kreatív nyelvtanulást Dánul és utána Olaszul is szeretnék tanulni
   Szerintem elhatározás és kitartás kérdése az egész! Sok sikert nekünk
   Iskolás óvodás Waldorf

   Comment


    #4
    Köszönöm lányok, amint elkezdődik az ovi-suli, nekiállok! (most nagy a nyüzsgés itthon)


    Tanárhoz jártam, ő nagyon jó volt, szigorú, addig nem mentünk tovább amíg nem tudtam az anyagot.. Aztán jött Balázs aki éjjel sem aludt, így a nyelvtanulás fel lett függesztve....(fősuli is volt..) alapfokú viszonylag gyorsan meg is lett, de az évekkel ezelőtt volt, most már olyan drága lett a tanár és olyan sok tanítványa van, hogy nehéz időpontot is egyeztetni. (mással meg nem akarok kísérletezni)
    A "csoportost" is próbáltam, de nekem az nem jött be.

    Igen, a hanganyag szerintem is fontos, ezért, - és mert így én oszthatom be az időmet - gondoltam valami itthoni tanulásra. Belelkesedtem, mert az államvizsgára készülve szépen beosztottam magamnak, hogy aznap mit és mennyit kell tanulnom és (bár reménytelennek tűnt:akkor volt Tomi 2 hónapos, Anna a sulit kezdte Balázs ovi -sztrájkolt, én nem sokat aludtam, beteg is voltam..) sikerült !

    Szóval, ha komolyan elhatároznám magam azt hiszem bejönne nekem ez a Kreatív angol...

    Noncso! De ügyes vagy! Biztos jó a nyelvérzéked is!
    1 lány (2001), 2 fiú (2004; 2008)

    Comment


     #5
     noncso a danra kivancsi vagyok, se rendes konyvet se szotart nem lehet itthon kapni. nyelkonyvet tul kep sehol.

     Comment


      #6
      Hát, én éppen itthon önállóan angolozok Frida mellett. Februártól fogok járni kiscsoportos angolozásra egy barátnőmhöz, de addig magam nyomulok.
      Minden hétre összeírom, hogy miket szeretnék megcsinálni a héten, és ahogy időm engedi, csinálom. A Blackbird-ből és más könyvekből készülgetek. Hát, nemrég kezdtem csak újra bele, majd meglátjuk!
      Lívia

      Comment


       #7
       Azt hittem, a gyereket tanítjátok...
       Jégkor
       gyerekek: Aga 2006jún, Bi 2009jan, Csongi 2011jún,Tünde 2014máj

       Comment


        #8
        No most én is lelkes lettem Én franciául gyakorlatilag észrevétlenül tanultam meg középsuli alatt. Állandóan francia könyveket bújtam (fizikaórán is...), és kazettákat hallgattam, csupán mert annyira érdekelt. Ami érdekel szerintem az könnyen megy (németből csak nyelvizsgám van, azt pl. nem nagyon beszélem). De Blani most tényleg jól fellelkesítettél, neki kellene esnem az angolnak, bár az olasz jobban érdekel (és könnyebb is a francia miatt...)
        Pipal, N (2008) és A (2011)és L (2012)anyukája

        Comment


         #9
         Hajrá, hajrá!

         Én tegnap megrendeltem a kreatív angolt...lassan, de biztosan haladok!
         1 lány (2001), 2 fiú (2004; 2008)

         Comment


          #10
          jegkor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Azt hittem, a gyereket tanítjátok...
          Barátnőm a kisfiát már kb. fél éves korától elkezdte tanítani angolra az okosbaba módszerrel. Most 2,5 éves, angol nyelvű bölcsibe jár, egy pár szót mond angolul is, áll. ért is sok mindent. (Én mondjuk nem értek egyet ezzel a módszerrel, én tuti nem tanítom majd magyarként Alizt, főleg nem ilyen korban)

          De ez itt Off

          Comment


           #11
           jegkor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Azt hittem, a gyereket tanítjátok...
           Van ilyen topic is: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=3993
           1 lány (2001), 2 fiú (2004; 2008)

           Comment


            #12
            Tehát ahogy nézem, akkor mindenki otthon maga nyomja a nyelvtanulást? Ezt a kreatív nyelvtanulást nem nagyon ismerem, mondjuk én most nem nagyon akarok költeni úgy általában a nyelvtanulásra, mert elég sokat tanultam anno a suliban, de nem használtam, így elkopott. Viszont, ami jó, hogy ha dolgozom rajta, elég könnyen visszajön.

            És ti mikor tudtok erre időt szakítani? Amikor alszik a királylány/királyfi? Vagy este? Nekem ez a problémám. Jó, mondjuk Frida már elég jófej, néha hagyja, h angolul olvassam a Poirot-t, meg elvileg szavakat is lehetne tanulni mellette. Csak én ilyenkor szoktam punnyadni (mármint amikor alszik), és olyan nehéz könyv mellé ülnöm!
            Lívia

            Comment


             #13
             Én akkor tanultam, ha már mindegyik gyerek elaludt...vagy hétvégén elhajtottam őket apjukkal, nagyikkal és így volt pár órám.

             Most viszont én is ezen gondolkoztam, hiszen amit most rendeltem az a beszédkészséget fejleszti, tehát "hangosan" kell vele gyakorolni.
             1 lány (2001), 2 fiú (2004; 2008)

             Comment


              #14
              Nekem elég jó nyelvérzékem van, könnyen tanultam nyelveket, ehhez hozzájárult, hogy egy csomót olvastam az adott nyelven. Viszont beszédben csak finnből tudtam elérni olyan szintre, hogy tényleg jól beszéljek - de csak mert tanultam kint egy évig.
              Most viszont angolból szaktolmácsképzőre járok, és ott illene ugye vérprofin és ráadásul gyorsan beszélni... Szeptemberben kezdem az utolsó évet, úgyhogy most ráálltam erre.

              Az én módszerem:

              Felveszek mp3 lejátszóra mindenféle angol szöveget (hál'istennek ma már ez könnyű, vannak fenn audiobookok, podcastok, hanganyagok kifejezetten nyelvtanulóknak, stb.) és

              1. a rövidebb (kb. 10 perces) szövegekből időről időre kiválasztok egyet, és azt hallgatom nagyon sokszor. Ez minimum 30 ismétlést jelent. (A szöveg ne legyen túl nehéz, hanem olyan, amit úgy nagyjából megértesz.) Ha van transcriptje, akkor a 3-4. hallgatás után egyszer átolvasom, az idegen szavakat megnézem. Ezzel észrevétlenül egy csomó mindent lehet tanulni, szavak, kifejezések, kiejtés, hanglejtés, de még a nyelvtani szabályokat is kikristályosodnak.

              2. van egy tolmácsolási gyakorlat, az ún. shadowing, ami "mezei" nyelvtanulóknak is hasznára válik: hallgatunk egy szöveget, és 1-2 másodperces követéssel megismételjük (kimondva, nem csak gondolatban!) ugyanazon a nyelven. Ezt is érdemes ugyanazzal a szöveggel többször is megcsinálni. Fejleszti a folyékonyságot, gördülékenységet, észrevétlenül elsajátítod a ritmust, intonációt, javul a kiejtésed, bővül a szókincsed, az összetartozó kifejezések, idiómák, kollokációk együtt mennek be a fejedbe. Itt nagyon jól le van írva.

              És hogy mikor csinálom? (Kisebbek a gyerekeim, mint neked, valszeg nincs több szabadidőm ) A csendesebbet állandóan, amikor nem velük vagyok (fogmosás, fürdés, esti házimunka, de még akkor is, ha valamelyik mellé oda kell bújnom aludni, és nem merek kiosonni, mert félek, hogy felébred; meg egyáltalán, ha egyedül vagyok, akár utazás, sorbanállás, várakozás, bármi, bekapcsolom.) A shadowing-ot pl. varrás, autóvezetés, takarítás közben is szoktam, sőt, most már ha nagy ritkán megnézek egy filmet (mindig eredetiben nézzük), akkor is mondom utána, ha a férjemmel nézzük, akkor nem hallhatóan

              Érdemes elolvasni Lomb Kató Így tanulok nyelveket című könyvét, ott leírja a módszerét. (Ha valaki nem ismerné, tolmács volt, valami 16 nyelvet beszélt, ebből 9-10 nyelven tolmácsolt, és többségüket autodidakta módon tanulta meg.)

              És érdemes végighallgatni ezt a sorozatot, már csak hallgatási gyakorlatnak is jó, de nagyon jó tippek hangzanak el ott.
              Pindi
              Benedek (2004), Boróka (2006), Benjámin (2008) és Bercel (2010) mamája

              Comment


               #15
               minden nyelvvizsgákkal kapcsolatos info a
               Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapján fent van

               de még jövök,mert mi jövő héten kezdünk bele itthon spanyol
               "Teach yourself-Evening class" tanfolyamba esténként
               megírom majd a tapasztalatokat
               priviben elértek , már ritkán nézek be

               Comment

               Betöltés...
               X