Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Bébikomp. Igen vagy nem? Miért?

Collapse
X
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Bébikomp. Igen vagy nem? Miért?

  Na az a helyzet, hogy nekünk van egy bébikompunk, és az én lányom előszeretettel kever benne, nagyon élvezi. Kérdésem az lenne, ez mennyire árt hosszútávon, vagy árt-e egyáltalán például a gerincének (ha már stabilan ül, és felkapaszkodva ide-oda már fel is áll)???
  Akinek van tapasztalata, vagy tud valamiről, kérem írjon!
  Ezen az oldalon van egy fórum erről, de nem lettem sokkal okosabb. Esetleg van itt egy ortopéd orvos? Vagy hozzáértő???
  Last edited by Hédi; 2008-06-25, 19:35.

  HÉDI
  Liza (2007), Gréta (2009) és Vince (2016)

  #2
  http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=2823
  http://velvet.hu/poronty/2007/06/14/mozgasfejlodes/

  részlet innen:
  Bébikomp: lehetőleg ne is legyen. Teljesen deformálja az izmokat: a kicsit jóval a megfelelő idő előtt álló vagy ülő pozícióba kényszeríti, terheli a gerincet, elsorvasztja a láb járáshoz szükséges izmait, azok az örök lábujjhegyezés miatt nem megfelelően nyúlnak és tapadnak le. Felejtsük el.

  Gekkós szakértő:
  A bébikomp hasznos eszköz mozgássérült gyermekek járástanításához, ugyanakkor ártalmas „normál” fejlődésű gyermekekre nézve. Indokolatlan statikai terhelést eredményez, akadályozza a járásbiztonság kialakulását, eltereli a figyelmet a szenzitív időszaknak megfelelő funkcióktól. Sajnos tendencia a felegyenesedési reakciók felgyorsulása, 7-10 hónapos korú csecsemők már állnak, kapaszkodva járnak, az ülésben való manipulációra, kúszásra kevesebb energiát fordítva. Ráadásul sok szülő sajnos bébikompot vásárol gyermekének, katalizálva a folyamatot. Megtehetik, hiszen még kapható Magyarországon.

  Bordás Gergő
  Gyógypedagógus, alapító tulajdonos
  GEKKO Képességfejlesztő Játszóházak Országos Hálózata

  Kismamás cikk:
  Amint a törzs izmai eléggé megerősödtek, a baba két keze felszabadul: nincs már szüksége támasztékra. Megváltozik a világ: mindkét kezét használni tudja, szinte bármit képes elérni. A baba természetesen nem akkor ül föl először, amikor magától is ülni tud: törülközés, öltöztetés, képeskönyv-nézegetés, kukucsjáték közben hét-nyolc hónapos kora előtt is csücsül a felnőtt ölében. Ez azonban biztosan nem árt neki! Nem kell szigorúan tartani magunkat az ültetési tilalomhoz, de mindenképpen figyeljünk rá, hogy mikor fárad el, mikor kíván inkább feküdni, vagy más testhelyzetet felvenni. Ezt csak akkor érezzük igazán, ha a baba az ölünkben ül, és nem párnákkal kitámasztva, vagy hintába, bébikompba szíjazva. Ezek az eszközök nem segítik, inkább gátolják a harmonikus mozgás kialakulását.

  másik:
  Genetikai program alapján zajlik a mozgásfejlődés. A negyedik és a kilencedik hónap között a baba a vízszintes testhelyzetből a függőleges felé tör: először hason fekvésből nyújtott karral feltámaszkodik, körbeforog, majd térdét behajlítva rugózik négykézláb előre-hátra, oldalra kiül, támasz nélkül szabadon ül, hason csúszik, kezével előrehúzza magát, lábfejével is segít az előrehaladásban, végül négykézláb váltott kézzel és lábbal halad előre. Ebből a helyzetből emelkedik majd fel. Nincs jelentősége, hogy ezek közül a mozgásformák közül melyiket részesíti előnyben a baba. Előfordulhat, hogy üldögélve, a popsiján csúszik előre. Izmai és egyensúlyérzéke mindenképpen fejlődik, és bőséges tapasztalatokat szerez testével és környezetével kapcsolatban. Ám a babák mintegy tíz százaléka teljesen kihagyja a járást előkészítő mozgásformákat. Aggodalomra csak akkor van ok, ha más téren elmaradást, érdektelenséget tapasztalunk a babánál. Semmiképpen nem kell függőleges helyzetbe emelve járni tanítani, a bébikompok pedig éppenséggel hátráltatják a mozgásfejlődést. Kínáljunk nagy mozgásteret a babának, ezzel segíthetjük elő leginkább a fejlődését.
  már nem vagyok mamami
  csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
  minden jót!

  Comment


   #3
   Évuska, jókat szedtél össze.

   évuska eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
   Ám a babák mintegy tíz százaléka teljesen kihagyja a járást előkészítő mozgásformákat. Aggodalomra csak akkor van ok, ha más téren elmaradást, érdektelenséget tapasztalunk a babánál.
   Kulcsár Panni néni (nemzetközi hírű gyógyped.) azt hiszem, inkább így folytatná (legalábbis öcséméknek nemrégiben ezt mondta): Aggodalomra csak akkor van ok, ha ezeket az előkészítő mozgásformákat (pl. kúszás, mászás)kihagyja, és a későbbiekben sem pótolja - értsd: a járás után.
   Mert bizony ez részképesség-zavarokhoz vezethet! Sok gyermeknek ezeket a mozgásokat óvodás, kisiskolás korban kell megtanítani.
   És ebben a bébikomp is ludas lehet!!!
   Angéla
   Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

   Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

   Comment


    #4
    Galang, csak google.

    Nekünk egyébként nem a szakirodalom miatt nincs kompunk, hanem mert minden gyanús a babaiparban, ami sokba kerül, és nem létezik a természetben, illetve a természet törvényeit tisztelő népeknél. Ezek közül nem mindegyik káros, de szinte mind fölösleges.

    Hédi, nem hiszem, hogy kárt okoz, ha a komp mellett bőven van alkalma kúszni, mocorogni.
    már nem vagyok mamami
    csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
    minden jót!

    Comment


     #5
     Nekem a GEKKO álláspontja már régen sem igazán tetszett, de speciel ez a bébikompos vélemény jó... Amúgy a gekkosok kicsit "csőlátásúak", nem gondoljátok???
     Az éjszakai altatás, a gyerek egyedül alvása pl. teljesen ellent mond az én véleményemnek...


     Tényleg jókat szedtél össze, Évus!

     Gyermekeim: Tomi 2005, Dani 2008, Boróka 2012, Keve 2015

     Comment


      #6
      Szerintem irtó balesetveszélyes. Ha valamiben megakad és felborul óriási ütés érheti a gyerek fejét.
      Kati (Kincső(2003 június), Tomi(2006 március) és Zsófi(2009 október) anyukája)
      Nagyon vigyázz, mert aminek látod,
      teszed is azzá a világot. /Fodor Ákos: Metaoptika/

      Comment


       #7
       Már korábban valamelyik fórumban hivatkoztam Sófalvi Sándor gyógypedagógusra, aki több évtizednyi tapasztalatával és több 1000 gyermek után tudja miről beszél: "egészséges gyereknél emberiség elleni bűntett a bébikomp használata". Mi kaptunk sógornőméktől, de szerencsére a kisfiamat nem különösebben érdekelte én pedig nem is erőltettem. Sanyi bácsi szerint is az a fontosabb, hogy az egyes mozgásformák (kúszás, mászás, járás stb.) megtörténjenek és ha lehet, minél tovább tartsanak (mindegyik mozgástípus az agy megfelelő részét stimulálja - nem szó szerinti idézés, de ez a lényege).
       Ildi, Dani (2004.06.), Zsófi (2008.09) és Dóri (2011.10.) anyukája; FiDiNi most kicsit háttérbe szorult. NE ÍRJ PRIVIT, ÜZENŐFALRA SE KÜLDJ ÜZIT!! KIZÁRÓLAG E-MAILEN VAGYOK ELÉRHETŐ. ildikokuchta@gmail.com

       Comment


        #8
        A mozgásfeljődésre gyakorolt káros hatásokon túl még az is a bajom a bébikomppal, hogy ez is egy eszköz, ami az anya rosszul értelmezett kényelmét szolgálja. Mert marha kényelmes, hogy az alapból még lassú helyváltoztatásra képes baba mint a villám oda tud tekerni az őt érdeklő cucchoz, és nem nyavajog anyának, hogy ő vigye. El tudom képzelni azt is, hogy a gyerek élvezi, ők mindent élveznek, ami újdonság és ami sebességet ad nekik. De egy ilyen kicsi gyereknek még nem kell sebesség, még nem is tudja igazán feldolgozni. Még csak kúsznia kellene lassan.
        Hédi, én drasztikus leszek: szerintem dobd ki azt a kompot.

        o
        Orsi

        Ölbebaba

        Comment


         #9
         Hmm.... Tehát akkor egyöntetűen: NEM JÓ!
         Liza amúgy kúszik is, mászik is, ül is, és mint mondtam már egyedül állni is tud, tehát elég erős. A kompot nem használjuk a nap minden percében, leginkább akkor, ha kint vagyok a konyhában, mert akkor tud sertepertélni az előszobában, hogy lássam. Mert sem a földön, sem az ágyon (leesik) nem hagyhatom, és mivel járóka sincs, gyakorlatilag meg vagyok lőve. Na ILYENKOR van ő kompban, és rettenetesen élvezi, hogy felfedezheti a lakás részleteit. Ha nem használ egyikőtök sem ilyen kütyüt, akkor Ti hogy oldjátok meg egy hasonló korú gyereknél, aki még nem megy, de kúszik, mint állat, minden ébren töltött percében, hogy főzzetek, neadjisten házimunkát végezzetek? Mert aludni is csak 1x szokott 1 nap, és ilyenkor minden zajra felébred a papírajtó mellett. Ahhh, utálom ezt a panelt. Bizonyos szinten jó, hogy egy kupacban vagyunk, csakis együtt tölthetjük az időnket, de ilyenkor meg nagyon rossz. Előre is köszönöm a praktikákat!

         HÉDI
         Liza (2007), Gréta (2009) és Vince (2016)

         Comment


          #10
          Hédi, nekünk is van kompunk. Nem tölti benne minden idejét, csak akkor amikor sürgős házimunka akad. Nem érzem magam ettől rosszul, ő meg kimondottan élvezi. Ez kb napi szinten félóra-egyóra.
          Somami
          http://somamikonyha.mlap.hu
          http://somami.eoldal.hu

          Comment


           #11
           Nekünk is kb ugyanezért és ugyanennyi. Eddig én sem éreztem magam rosszul, mert ő tényleg élvezi, én meg tudtam tenni a dolgom. De most kezdek kételkedni, hogy jó-e, a fenti felsorolások miatt.

           HÉDI
           Liza (2007), Gréta (2009) és Vince (2016)

           Comment


            #12
            Szerintem ilyen kis idő benne még nem fogja hátráltatni a fejlődésben. Most mennem kell, mert Somkám nagyon méltatlankodik.
            Somami
            http://somamikonyha.mlap.hu
            http://somami.eoldal.hu

            Comment


             #13
             Hédi, én is már sok orvost hallottam bébikompról nyilatkozni, most a másik rossz tulajdonságát emelném ki: azt mondták, hogy rengeteg balesetért felelős, Németo-ban épp betiltani készülnek.
             AMit a bébikompban érez a gyerek, az egy hamis mozgás-érzet: ő ugyanis ezt még nem tudja csinálni, hogy gyorsan és ülésben közlekedjen. Neki még a saját lábán kellene esni-kelni ahhoz, hogy minden egyes esésnél tanulja, hova kell tennie a súlypontját.
             Mit kell csinálni egy kúszó bébivel? Ez mindenkinél egyénileg alakul ki életstílustól, lakástól függően: ha sürgős dolgom van, de nem akarom, hogy a bébi ott kússzon, akkor hordozom:-))) Ha meg mondjuk rend van épp meg tisztaság (jó ritkán:-)) , akkor hát kúszik, így gyorsan kiderül, mi nincs jó helyen. Ha pedig igazán nem tudok mit tenni, biztonságos helyen kell maradnia kis ideig, akkor rácsos ágy vagy járóka. Mi erre használtuk a rácsos ágyat, de el is tettük, amint megtanult totyogni, mert akkor már 5 percnél tovább nem viselte el.

             Szóval ne gondold, hogy van megoldás: nincs, idegek kellenek, és idő Túl leszünk ezen is, mint a rombolós-pakolós időszakon (mi épp itt tartunk)
             Rebaba blog

             email: hellorebaba@gmail.com

             Comment


              #14
              Amit Évus írt, az annyi mindenre vonatkozhat, és nagyon jól mondta: ami a babaápolással, -ellátással kapcsolatban nincs meg a természetben, az vagy káros, vagy felesleges. Sarkítottam, de alap-hozzáállásnak nagyon jó!
              Rebaba blog

              email: hellorebaba@gmail.com

              Comment


               #15
               NEkem sose volt szimpi a bébkomp, de most végleg meggyőztetek. Egyébként én elsősorban lehet ,hogy a lakást félteném...
               Szilva


               Kornél (9) Bolda (7) Rozga (4) Kolos (1)
               Hurcibaba Klub (8)

               Comment

               Betöltés...
               X