Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

otthonoktatás

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    http://amiotthonunk.com/gyerekek/gyermekbibliak/
    Ezt az oldalt érdemes megnézni, de vigyázat, csak decemberig elérhető a honlap (én lementettem már, akinek kell utána oda tudom majd adni.)
    Bernát (2008. április 24.)
    http://greyhomechool.blogspot.com/
    http://farkaszsolt.blogspot.com/

    Comment


      Köszi !

      Eszter
      B1 (2004) és B2 (2007)


      Új termékek érkeztek! http://dejavuvilag.hu/
      Facebook, naponta frissül: https://www.facebook.com/dejavuvilag
      Mamami topik: http://www.mamami.hu/forum/showthrea...t=deja+vil%E1g[/SIZE]

      Comment


        Előkészitő szakasz:A testtudat fejlesztése

        No ez már akkor elkezdődik, mikor az anyukák a „Hol az okos fejecskéd?” játékot játszák.
        A kisgyermek a megismerést mindig a saját testéből inditja. Ha jól ismeri a testét és azon jól tájékozódik, akkor „iskolaérett”.

        Ezt közvetett módon fejleszti minden olyan játék, ahol a test bizonyos része szerepel. Pl. Olyan páros játékok, ahol a gyerekek valahol „összenőttek”, labdajátékok (több méretű és súlyú labdával, kézzel-lábbal-hassal dolgozva), testrészek körberajzolása, rajzolok a hátadra mondd meg mi az stb. Bármi amiben a gyerek „testezhet”.

        Direkt testudatfejlesztés:
        Testrészekre rámutatás, jobb kézzel, jobb oldalon és középen (Pl: Amikor tapsolok mutasd meg a jobb kezeddel a jobbb füledet, kis szünet taps)
        Testrészekre rámutatás másik kézzel, másik oldalon és középen
        Testrészekre rámutatás mindkét oldal megnevezésével, középvonalkeresztezéssel (jobb kezeddel a bal füledet, bal kezeddel a jobb szemedet, szünet taps)
        Testrészekre rámutatás szeriális nehezítéssel*
        Csak akkor szabad “nehezebbre” továbblépni, ha az egyszerűbb már megy.
        (*Segitségül a Hefop Programból “másolok”)
        Nem kell jobb oldallal kezdeni, az isiben azért van igy mert a gyerekek többsége jobbkezes

        Egy gyermekrajznál könnyen megállapitható, hogy a gyermek hol tart saját teste megismerésében. Önarcképnél sok elsős a füleket, néha az orrokat is lefelejti.

        A testtudatot az is fejleszti, ha van otthon egy olyan tükör, ahol tetőtől talpig látszik. Kicsi gyerek fürdetésekor, öltöztetésekor érdemes mindig elmondani a testrészek nevét. Aztán van rengeteg mondóka is erre pl: Hüvelykujjam almafa.

        Bocs, hogy régen irtam, de apa határidő miatt még hétvégén is dolgozik, Aminka meg fogzik és egy kicsit nyügösebb.
        Ildikó

        Comment


          Lexit nem felejtettem el, rajta vagyok.
          Ildikó

          Comment


            Érdeklődéssel olvasom ezt a topikot.

            Bennünk is egyre inkább érik az elhatározás...

            Nekem nagyon fontos érv mellette az is, hogy visszaemlékeztem a saját iskoláskoromra, és az életérzésre, és háááát, nem tetszik, ami felidéződött...
            Szerintem az óvodára és a kisiskolára mindenképp érvényes, hogy a pedagógus "markában tartja" a gyerek lelkét (akár jó értelemben). (Ha ez nem érthető, majd még fejtegetem.)
            Na most én ezt a hatalmat nem szeretném egy idegennek odaadni. Ki ő? Mivel érdemelte ezt ki ezt a hatalmat? Ráadásul gyakran visszaél a hatalommal az illető, jobb esetben nincs is tudatában. Hiába választanék előre, egyrészt, szerintem nem lehet ezt olyan jól látni előre, másrészt nem csak 1 tanító nénije lesz, harmadrészt a tanító elmehet szülni, máshova dolgozni, stb.... Ráadásul ha több gyerekem van, kicsi az esélye, hogy mindnek jó lesz a tanító nénije.
            Cukorborsó, ne vedd magadra! Te tök jól állsz a dolgokhoz
            minkamami,
            egy kicsi, egy pici, és egy nagyon pici lány mamija

            Comment


              Ildikó, ez a testtudatos csak azért vicces, mert ezek alapján az én gyerekem már iskolaérett
              Fej, kar, láb könyök, köldök cici, boka, térd, hát, simán megy.
              Jobb-bal kéz megy öltözködésnél, ha a bal lábára ráadtam a zoknit, akkor mondja, hogy jobb. Azt nem tudja, hogy add a jobb lábad és adja a jobbat, de ha az egyik megvolt, tudja, hogy melyik a másik.
              Bernát (2008. április 24.)
              http://greyhomechool.blogspot.com/
              http://farkaszsolt.blogspot.com/

              Comment


                marywolf eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Ildikó, ez a testtudatos csak azért vicces, mert ezek alapján az én gyerekem már iskolaérett

                A szomorú az, hogy amikor az elsőseimnek azt mondtam: Fogd meg a tarkódat! A 65%-uk a talpát fogta meg. És még mesélhetnék.

                minkamami nem veszem magamra, bár én is csináltam már sok hülyeséget. A kollegák közül valóban sokan nem tudják hogy gyerekek sorsát döntik el, de azért nem mind ilyen.
                Ildikó

                Comment


                  A legdurvább amit hallottam, azt egy óvónéni mesélte, nagycsoport, a gyerekek álljanak két csoportba: fiúk, lányok. Egy gyermek középen sír, megkérdezik tőle, anyukád mit szokott mondani, hogyan szólít, kisfiam, kislányom. Nem, ilyeneket nem mond, hangzott a válasz. Akkor hogy hív: cukojborsónak!
                  Bernát lassan csak a becsapós esetekben téveszti el a néni bácsi kategóriát. A fiút is tudja, de a lány kimaradt eddig, rájuk nem mond semmit, méééég
                  Bernát (2008. április 24.)
                  http://greyhomechool.blogspot.com/
                  http://farkaszsolt.blogspot.com/

                  Comment




                    off: Mikor Aminnal 10 hetesen kórházban voltunk a nővér megkérdezte:
                    És hogyan szólitják? Mire én: Mackónak.
                    Ildikó

                    Comment


                      Amúgy azt hiszem, többen is írták, hogy az tartja vissza őket, hogy mások se oo-znak... Hát igen, ez engem is visszatart, ill. aggaszt! (Bár még mi se járunk ott korban.)
                      Meg azért itt, ahol mi lakunk, jobban ismerik egymást az emberek, mint Bp-en... Elképzelem, hogy vásárolok a boltban, és összesúgnak a hátunk mögött, "Itt jönnek ezek az idióták, képzeld, nem járatják iskolába a gyereket, otthon tartják elzárva, szegény gyerek, hogy milyen emberek vannak"
                      Férjem szerint ez valós veszély, de eltörpül amellett, hogy a gyerek valódi érdeke valószínűleg az oo... Én viszont rosszul fogom bírni. Múltkor már azon kiakadtam, hogy a 2 évesem láttán elkezdik félig idegenek mondani, hogy "hát te már mehetnél bölcsibe!", meg "miért nem jár bölcsibe?"
                      minkamami,
                      egy kicsi, egy pici, és egy nagyon pici lány mamija

                      Comment


                        minkamami eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Meg azért itt, ahol mi lakunk, jobban ismerik egymást az emberek, mint Bp-en... Elképzelem, hogy vásárolok a boltban, és összesúgnak a hátunk mögött, "Itt jönnek ezek az idióták, képzeld, nem járatják iskolába a gyereket, otthon tartják elzárva, szegény gyerek, hogy milyen emberek vannak"
                        Megértem, én Perbáli vagyok eredetileg, bár nem vagyok oo-s.
                        Ildikó

                        Comment


                          Minka, ebbe csak az a baj, hogy mind a két verziót rosszul fogod bírni, ha a nyomás miatt beadod a gyereket intézménybe, akkor azért fogod szapulni magad, ha oo-zol, akkor meg a többiek fognak szapulni. Szóval a rossz érzés az meglesz. Ilyenkor kell dönteni, hogy melyik ok miatt akarod rosszul érezni magad!
                          Ha tudod, hogy a jó úton jársz, akkor nem fogod magad rosszul érezni, még a szapulások miatt sem. Legfeljebb kiakadsz. Viszont azt nem érdemes elfelejteni, hogy minden fa gyümölcséről ismerszik meg. Lehet, hogy most kiakadnak rátok a boltba, de telik az idő, és ha jól csináljátok az oo-t, akkor az idő igazolni fog titeket. Ugyanúgy, ahogy a bölcsi kontra otthon maradás.
                          Neked kell eldöntened, hogy tényleg akarsz-e oo-zni, mert a szapulások szempontjából ez tényleg kemény menet. Viszont jó és frappáns válaszokkal lehet készülni. vitákba meg egyszerűen nem érdemes belemenni, mert a veszekedés soha sem építő.

                          Védőnővel milyen a kapcsolatod, csak mert az ovi miatt keresztbe tehet, ha akar, hiszen neki jelenteni kell, ha van ovis korú gyereke, aki nem jár oviba.
                          Én már több alkalommal meséltem a miénknek az oo-ról, de nekem könnyű helyzetem van, mert a világ legjobb védőnője, ráadásul nagyon tetszik neki a mi "alter" létünk, mosható, hordozó - szóval néha ő jött hozzánk tanulni, és mi mondtuk meg neki a frankót. Azért ő is mondott olyan jókat, hogy sok időt és energitá spórolt meg nekünk, nah meg én is hívtam fel kétségbeesetten vagy csak azért, hogy megnyugtasson.
                          Később a nagycsoportos felmentést kell elintézni, nah ott jön a képbe a jegyző, de ha a védőnő melletted áll, akkor szépen egyenget, meg azért az ovival sem ildomos összerugni a port. Az iskola már könnyebb menet, mert az ország bármely iskoláját választhatod, sőőőt, jobb, ha 120 km-nél messzebbit választasz, mert ha közel van a suli, akkor heti konzultáció kötelező, akkor meg mi értelme is van az oo-nak (ok, azért még ez elviselhető).
                          Egy probléma lehet még, ha a kedves szomszéd, unatkozó nénike csípi a gyámügyet és feljelent, volt már erre is példa. Viszont a gyámügyet is csak egyszer lehet palira venni. Szóval kimennek, megnéznek, ha ténylet jó oo-s vagy és miért ne lennél az, akkor közölni fogják, hogy jó ilyen kiegyensúlyozott gyereket látni és bárcsak mindig "hamis" riasztást kapnának és ennyi. Innentől kezdve a falu összes nénikéje írhat nekik, max telefonálnak nektek.
                          Azért mennek ki az oo-hoz, ha bejelentés érkezik, mert van, aki ezzel visszaél, Mo még nem volt ilyen, hiszen annyira nem elterjedt, de ámerikában már sok furcsa eset történt.

                          Ez nem elrettentés akart lenni, hanem bíztatás, a tényeket ismerni kell, fel kell készülni, nem lehetetlen, és akkor megy minden szépen a medrében.
                          Bernát (2008. április 24.)
                          http://greyhomechool.blogspot.com/
                          http://farkaszsolt.blogspot.com/

                          Comment


                            Cukorborsó, földim!
                            minkamami,
                            egy kicsi, egy pici, és egy nagyon pici lány mamija

                            Comment


                              Marywolf, igazad van mindenben, amit írtál...
                              A gyümölcs-dologban is, de az csak számunkra lesz nyilvánvaló, az ellenzők akármit gondolhatnak, azt is, hogy az oo ellenére lettek ilyen klasszak a gyerekeink. De ez megint csak egy mellékes körülmény valószínűleg...
                              Kérdés számomra az is, hogy a gyerek szemszögéből milyen lesz az egész. Kezdve ott, hogy neki mindig sokkal jobban kell viselkednie, és mindent tudna kell, mert társaságban nagyon hamar megkapjuk különben, hogy azért rosszalkodik, mert nem "szocializálódik", azért nem tud valamit, mert semmit nem ér az oo-m...
                              És nyilvánvaló, hogy outsider lesz a társadalomban. Kérdés, hogy ezt hogyan fogja megélni? Azonosul ezzel, vagy arra vágyik majd, hogy bárcsak a többiekkel úszhatna az árral (mellesleg a vízesés felé, csak ezt sokan nem tudják)? Én (igaz, nem oo-ról van szó, hanem ennél lájtosabb dolgokról) láttam a környezetemben példát arra is, hogy a gyerek felnőve ugyanúgy kilóg a társadalomból (jó értelemben véve), mint a "kemény vonalas" szülei, de arra is, hogy egész életében arra vágyik, hogy az uralkodó trendekkel azonosuljon, beolvadjon(egyazon szülőpár gyerekeiről van szó)...még inkább, mint azon szülők gyerekei, akik nem olyan "kemény vonalasok". A szülő így végül ellenkező hatást ér el...
                              A férjemnek viszont igaza van abban, hogy ma már olyan a helyzet, hogy aki normális, az egyre inkább ki kell lógjon a társdalomból.

                              Továbbá, oo-sok mondják, hogy dehát így is lehet közösségbe mennie a gyereknek, mert hisz ott a sok különóra, du-i elfoglaltság... De vajon az jó lesz neki? Nem biztos, hogy a sok iskolás közé be tud majd illeszkedni, sőt valószínű, hogy nem engedik majd. A gyerekek még kevésbé tolerálják a kilógást, mint a felnőttek. Itt tudnák róla, hogy oo-s, de hiába vinném messzebb (nagy erőfeszítéssel), a gyerekek egymás közötti beszélgetéseiben ált. az iskola a téma, főleg eleinte, ismerkedéskor, te hova jársz, milyenek a tanáraid, oszt. társaid...
                              Nemrég költöztünk de, és szeretnénk beilleszkedni az itteni közösségbe (templomi közösségre gondolok), de mi felnőttek se tudunk majd, mert nem ismerhetik el a többiek, hogy nekünk az oo-ban igazunk van, mert akkor azt is el kell ismerniük, hogy nekik nincs igazuk, illetve, hogy ők valamilyen szempontból nem a legjobbat nyújtják a gyerekeiknek...

                              A tágabb családdal is nagyon meg kell majd küzdenem. És engem sokkal jobban fognak cs*szegetni, mint a férjemet. Ne tudjátok meg, mennyit izélgettek már ennél sokkal kevésbé "polgárpukkasztó" dolgok miatt, kezdve ott, hogy miért veszem fel a gyereket, ha sír, mikor etetem - nem etetem, miért nem teszem tisztába a most ébredt, farkaséhségtől ordító újszülöttet, mielőtt megetetném... (Borzalmas, mekkora rombolást végzett az anyák fejében - szívében a huszadik század...)
                              És minden egyes kérdés többször is előkerült, hiába adtam már magyarázatot korábban is... Ja és amikor egy rövid látogatás alapján messzemenő következtetéseket vonnak le, hogy milyen a gyerek, és mit rontottunk/rontunk el, VÁÁÁÁ. Na abbahagyom, mert egyre idegesebb leszek, ahogy eszembe jutnak a dolgok.

                              Mindebből arra következtetek, hogy nekünk leginkább más oo-s családok társaságát kéne keresnünk. De hol vannak ők?

                              Ja, védőnő: jóindulatú, de a régi jó "detachment parenting" híve...
                              minkamami,
                              egy kicsi, egy pici, és egy nagyon pici lány mamija

                              Comment


                                Bennünket is állandóan szekálnak.
                                Azt gondoltam, hogy ne legyen túl nagy az ellenállás, azt mondjuk, hogy magántanulók a gyerekek. Nem részletezzük tovább. Nem mondjuk,hogy mi tanítjuk őket. Lehet azt gondolni, hogy burzsujok vagyunk, és tanárokat fizetünk jó pénzért.
                                Miért nem járnak a helyi iskolába? Mert mi katolikus iskolába szeretnénk őket járatni. A faluban ilyen nincs, a közeli városba viszont nem buszoztatom egyedül az elsősömet. Kollégiumba szintén nem adom.
                                Nagyon remélem, ettől a szövegtől mindenki eldugul.

                                Comment

                                Mamami portál footer

                                Összecsuk

                                Friss bejegyzések

                                Összecsuk

                                Cikk a mamami portálról

                                Összecsuk

                                szivárvány
                                Betöltés...
                                X